Trgovački lanci nisu ratni profiteri? Evo zašto su cijene hrane u Europi toliko visoke.

Trgovački lanci i profiterstvo

Jučerašnji osvrt nameće pitanje: zašto su cijene hrane u Europi i dalje visoke, dok indeks cijena hrane pada? Uobičajeni krivac su trgovački lanci. No, tvrdim da postoji više razloga zašto većina poskupljenja nije njihova zasluga. Reći ćete: “Pa kome ću vjerovati, nekom financijskom analitičaru ili svojim očima?” Usmjerimo, dakle, pogled prema analizi koja obrađuje upravo ovu temu.

JESU LI TRGOVAČKI LANCI KRIVI ZA POSKUPLJENJA?

Ako čitate ovaj blog, već ste upoznati s dvije važne činjenice:

U korisnom pregledu New York Timesa se vide suprotstavljena mišljenja: od toga da postoji ratno profiterstvo do toga da su veletrgovci hranom morali unaprijed ugovoriti nabavu energije pri višim cijenama i duljim ugovornim rokovima, pa zasad ne mogu snižavati cijene. Sad su još i pod pritiskom rasta plaća.

Times se pozvao i na istraživanje o inflaciji hrane koje je pripremio ekonomski tim Allianza, njemačkog osigurateljnog diva. Ovaj tim smatra da se samo između 10 i 20 posto inflacije hrane da pojasniti profiterstvom. Drže da će deflacija hrane doći do potrošača tek iduće godine. Njihov je uvid da su trgovci na malo praktično prenijeli troškove koje su im donijeli proizvođači. Utoliko Allianzovo istraživanje razotkriva licemjerje gotovo svih europskih vlada, koje su oštricu svoje kritike uglavnom usmjerili prema trgovcima. Jasno, uvijek je lakše kad je kriva neka druga mistična snaga, protiv koje se samo oni mogu boriti. Trgovački lobi, uvozni lobi, banke… znate već tu retoriku.

Dinamika inflacije hrane u eurozoni
Grafikon 1. Kretanje inflacije hrane u eurozoni
Izvor: Allianz Research, Refinitiv

DUH JE PUŠTEN IZ BOCE, VRAĆA SE 2024.

Izvjesno je da ćemo još neko vrijeme gledati smanjenje brzine inflacije hrane, ali ne i pad cijena na staro. Kad su vam prodavali priču o “novom normalnom” te davali kruha u obliku izdašnih fiskalnih poticaja i igara u obliku pljeskanja na balkonima, jasno je bilo da će doći ogromna inflacija. Nipošto ne tranzitorna. Duh je izvan boce, a povijesno je iskustvo da kad prijeđe 8 posto, ne vraća se tako lako nazad. Prognoze su da pad cijena hrane dolazi dogodine.

Pogledajte, na koncu, koliko hrana doprinosi ukupnoj inflaciji u eurozoni. Vidimo da će usluge u ovoj godini više doprinijeti inflaciji od hrane. Ništa o čemu već niste čitali.

Komponente inflacije u eurozoni
Grafikon 2. Glavne komponente inflacije u eurozoni i doprinos hrane (plavo područje)
Izvor: Allianz Research, Refinitiv
Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: