Najčitaniji članci u 2019. godini: što nas je najviše zanimalo?

Najčitaniji članci 2019.

Prije koji dan navršilo se devet godina otkako redovito komentiram ekonomske događaje i nastojim prenijeti financijska znanja poduzetnicima, studentima i zainteresiranoj javnosti. Zahvalan sam svim pratiteljima ovog bloga na tome što mi svojim čitanjem, komentarima i pitanjima pružaju brojne korisne uvide. Time se upoznajem sa stvarnim poteškoćama i očekivanjima naših građana, studenata, poduzetnika i medijskih djelatnika. Da napravimo pravi recap, pogledajmo koji to bili najčitaniji članci 2019. godine: oni koji su najviše privukli vašu pozornost i pokazali što vas najviše zanima.

IZVOLITE RAČUN ZA ULJANIK OD 2.000 KN PO ZAPOSLENOM

Katkad stvari treba izreći jasno i glasno, i po mogućnosti brojčano. Uljanik nas je, do današnjeg dana, stajao i puno više od 2.000 kuna po zaposlenom. Stečaj se mogao otvoriti puno ranije, i moglo se spasiti daleko više. Iako u svijetu trenutno vladaju povoljni makroekonomski uvjeti, posebno po pitanju referentnih kamatnih stopa, što bi bilo da je obratno? Možda je bolje ne razmišljati o takvoj katastrofi. A možda bismo trebali, jer – prije ili poslije – doći će situacija kad ćemo spašavati vojnika Ryana.

TRANSFERMARKT ILI MALA Š KOLA VREDNOVANJA

Neće vas iznenaditi podatak da mi je, kao ljubitelju nogometa, jedna od dražih stranica njemački Transfermarkt. No, nije samo prikladan za ljubitelje nogometa, već i izvrstan alat za upoznavanje s osnovnim financijskim konceptima. U ovom sam članku otkrio zašto Modrić vrijedi tako malo, iako je vrhunska svjetska klasa, kao i osnovne faktore vrednovanja igrača. A ako već poznajete modele poput DCF-a, iznenadit će vas koliko je primjenjiv i u nogometu!

DRŽAVNE POTPORE: POVRATAK U BUDUĆNOST

Još uvijek živimo u iluzijama ispunjenoj Hrvatskoj, nažalost. U njoj se konkurentnost podiže državnim jamstvima i potporama, a posebno tu sjaji sektor prometa. Tračnice, more ili zrak – koji je progutao najviše milijuna? Teško pitanje, znam. Puno je poreznog novca spaljeno na subvencije desetljećima neprofitabilnih sektora, kod kojih je nemoguće dokazati stvaranje dodane vrijednosti koja bi to opravdala. I dok je god tako, naš će promet i dalje biti na dnu europskih ljestvica prometne učinkovitosti.

ANALIZA OSJETLJIVOSTI – GDJE SE KORISTI I KAKO JE MOŽETE NAPRAVITI?

Jedan od najkorisnijih analiza u financijama i upravljanju projektima jest analiza osjetljivosti. Ona nam pomaže utvrditi kako promjene određenih varijabli utječu na vrijednosti rezultata određenog događaja. U ovom sam članku, koji je iz mjeseca u mjesec bio u vrhu čitanosti, pokazao kako različite diskontne stope utječu na neto sadašnju vrijednost projekta, a time i njegovu opravdanost. Mislim da bi ovo bilo korisno štivo našim političarima kad govore o “strateškim ulaganjima”. Naime, pokazuje zašto investitori često zaobilaze Hrvatsku. Čak i oni domoljubni.

STEČAJ ULJANIKA: “DOŠ ‘O JE I TAJ DAN, UMRO JE PARTIZAN…”

Na simboličnu godišnjicu početka Domovinskog rata, 13. svibnja, proglašen je stečaj Uljanika. Dan je to nikad odigrane utakmice između Dinama i Crvene Zvezde zbog velikih nereda. Koliko god smo tog svibnja čuli optužbi, čini mi se da bi Uljanik još poslovao da smo znali odrezati na vrijeme. I da su najviše optuživali oni koji su bili najviše krivi. A njihov nemar platit ćemo svi mi, porezni obveznici.

Š TO NAM GOVORE NAJČITANIJI ČLANCI 2019. godine?

Iz ovog uviđam nekoliko činjenica: dosta nam je države koja se miješa u gospodarstvo. Ona ne može istovremeno biti i igrač i sudac, kao što je to primijetio Andrej Grubišić na događaju Pogled s vrha. I sve to se događa na račun svih nas. Nadalje, široj su publici zanimljivi oni članci koji približavaju zahtjevne ekonomske koncepte kroz svakodnevne primjere.

Nadam se da će najčitaniji članci 2019. uskoro biti teme iz prošlosti, i da ćemo se u 2020. puno više baviti izazovima vezanim uz naš, a ne državni novac. Na koncu, želim svima vama u Novoj puno uspjeha, ustrajnosti, radosti i zdravlja, kao i da se čitamo još puno, puno puta!

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: