Što vas je najviše zanimalo na Serdarusic.com u 2021. godini?

Š to vas je najviše zanimalo u 2021.

Sredina prosinca idealna je za sumiranje prethodne godine. Tako sam i ja, kujući planove za 2022., odlučio baciti pogled unatrag i provjeriti što vas je najviše zanimalo u 2021. na ovom blogu. Primijetit ćete da većina članaka govori o financijskim temama: kreditiranju, financiranju i ulaganjima. Ipak, vrh je zauzela analiza sektora koji je koronakriza osobito snažno pogodila. Pogledajmo, dakle, najčitaniju petorku, od dna prema vrhu liste.

ABECEDA KREDITNE ANALIZE: 5K DOBROG DUŽNIKA

Na petom mjestu, 5K. Prvo disclaimer: ne, nije povezano s 5G. Glavno pitanje s kojim sam se susretao ove godine često je bilo: kako dobiti kredit? Za odgovor na to pitanje prvo moramo znati prema kojim kriterijima kreditori odlučuju o odobrenju. Premda se pojedinačna metodologija može razlikovati, načelno se radi o pet područja koja se procjenjuju kod svakog dužnika. Na engleskom jeziku radi se o pet C, a na hrvatskom će to biti pet K. Ako ste propustili ovaj članak, pročitati ga možete ovdje.

NAJČEŠĆE FINANCIJSKE POGREŠKE 1 I 2

Poučen gotovo dvadesetogodišnjim bankarskim iskustvom, kao i skoro 5 godina karijere neovisnog financijskog konzultanta, odlučio sam objediniti ključne financijske pogreške u dva članka u kojima ih pobliže opisujem. U ovaj sam pregled uložio mnogo truda, jer smatram da može biti veoma koristan širokom krugu ljudi. Predlažem, stoga, da provjerite najprije prvi, a zatim i drugi nastavak. Tih desetak točki je nešto čemu se svaki poduzetnik, investitor ili upravitelj može vraćati jednom ili dvaput godišnje, kao svojevrsnoj check-listi.

PRAVILO 72: KOLIKO MI TREBA DA UDVOSTRUČIM ULAGANJE?

Jedan renesansni matematičar, fra Luca Pacioli, pojasnio je ovo pravilo u svojoj knjizi iz 1494. Paciolija se i dalje rašireno smatra “osnivačem moderne ekonomske analize s dvostavnim knjigovodstvom”. Pravilo 72, naime, pomaže da izračunate broj godina potreban za udvostručenje ulaganja. Ili, alternativno, pomaže vam da utvrdite prinos koji je potreban da bi se ulaganje udvostručilo u zadanom broju godina. Smatram ga vrlo korisnim kad želite brzo izračunati godine ili prinos, za prvu ruku. Primjerice, ako vam netko jamči udvostručenje ulaganja u dvanaest godina, možete vrlo brzo izračunati da se radi o okvirno 6% prosječnog godišnjeg prinosa. Sve o ograničenjima i prednostima ove metode pročitajte ovdje.

ŠTO JE GAMESTOP I ZAŠ TO JE VAŽAN? LEKCIJA S TRŽIŠ TA KAPITALA

Drama na američkim tržištima kapitala krajem siječnja. Nekoliko je hedge fondova upalo u ozbiljne probleme. Jedna je aplikacija za trgovanje obustavila trgovanje izvjesnim GameStopom i morala se dokapitalizirati, dijelom i uslijed narušenog povjerenja malih investitora koji su joj glavni klijenti. Reakcije su bile snažne s obje strane političkog spektra. A evo što se zapravo dogodilo i kako je moguće da jedan lanac trgovina videoigrama uzrokuje toliko talasanje. U ovom su članku svoje komentare dali: stručnjak za cybersigurnost Tomislav Vuk, financijski analitičar Hrvoje Kaveljević te broker Ivan Stojanović. Ovim im putem iznova zahvaljujem.

KOBNI LISTOPAD: PREKO 400 UGOSTITELJA BLOKIRANO U 10 DANA

Najčitaniji članak ove godine bila je jedna financijska analiza. Naime, sredina listopada prošle godine bila je osobito mučna za ugostitelje. Preko 400 ugostitelja, koji su vjerojatno već bili iscrpljeni ranijim zatvaranjem, bilo je blokirano u svega desetak dana. Tad sam izjavio: “Cijena društvenog troška tzv. zaključavanja očito postoji. Sastoji se, između ostalog, u gubitku postojanja nekih poslovnih subjekata, u kojem kruh zarađuju mnogi zaposleni.” Ovo je istraživanje pokazalo koliko su neke mjere za poboljšanje likvidnosti bile neadekvatne ili zakašnjele. Ujedno, istraživanje je donijelo konkretne brojke o financijskom stanju ugostitelja u trenutku kad se još nije znalo koliko će im pomoći turistička sezona.

***

Zahtjevne gospodarske prilike, značajna neizvjesnost na tržištima te rizik produljene inflacije umanjili su psihološki efekt snažnog rasta. Poduzetnici žele sve bolje upravljati svojom likvidnošću i ulaganjima, što pokazuje ne samo čitanost ovih članaka, već i vrsta upita koje dobivam i od poduzetnika i od medija. Ako želite smanjiti rizike poslovanja i bolje upravljati svojim sredstvima, kontaktirajte me ovdje. A ako želite redovito pratiti financijske vijesti u samo 5 minuta tjedno, popratite i moju rubriku Tjedna čitanka ovdje. Čitamo se i dogodine!

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: