Tjedna čitanka #112

Ukidanje zlatnog standarda

Ovog tjedna ušli smo u rujan, a samim time i posljednju trećinu ove godine. Saznajte koliku smo inflaciju zabilježili u kolovozu te zašto nam Vladine mjere neće pomoći u njenom suzbijanju. Tu je osvrt na dvanaest mjeseci rasta prodaje automobila u EU te promjene u potrošačkim trendovima. U nastavku, htio sam pobliže pojasniti jedan od najpopularnijih financijskih pokazatelja, ROE. Provjerite i kako Sporazum iz Bretton Woodsa te ukidanje zlatnog standarda još uvijek utječu na financijski sustav. Na koncu, tu je savjet za sve poduzetnike: kako osloboditi svoje kapacitete za ono što je uistinu važno.

Petak, 1.9.

DVANAEST MJESECI RASTA PRODAJE AUTOMOBILA U EU

U srpnju je zabilježen dvanaesti uzastopni mjesec rasta prodaje osobnih automobila u EU, i to od 15,2 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. Što se tiče prvih sedam mjeseci 2023., u EU je zabilježeno ukupno 6,3 milijuna novih registracija, što je rast od 17,6 posto u usporedbi s istim razdobljem lani. Najveća su tržišta predvodila oporavak, i to: Španjolska (+21,9 %), Italija (+20,9 %), Francuska (+15,8 %) i Njemačka (+13,6 %). Kako upozorava ACEA, “unatoč znakovima oporavka europske automobilske industrije od poteškoća u dobavnim lancima povezanih s pandemijom, volumeni [prodaje] u ovoj godini još uvijek su 22 % niži nego u [istom razdoblju] 2019.

Na razini EU, automobili pogonjeni isključivo benzinskim ili dizelskim motorima čine tek nešto iznad polovice novoregistriranih automobila. Udio običnih hibrida (HEV) u prvih 7 mjeseci porastao je s 22,9 % na 25 %, plug-in hibrida (PHEV) pao s 8,6 % na 7,4 %, a vozila na baterijski pogon (BEV) povećao se s 9,9 % na 13 %.

U Hrvatskoj, nove registracije su u srpnju rasle gotovo nezamjetno. Sveukupno smo u prvih sedam mjeseci na okvirno 38,500 novih registriranih vozila. Što se pogona tiče, u Hrvatskoj su benzinci u prvih sedam mjeseci 2023. i dalje držali prvo mjesto s nešto više od 50 % udjela. No, drugo mjesto dizelašima preoteli su obični hibridi (HEV) s udjelom od 21,7 %. Hoće li autoindustrija u EU izdržati legislativni pritisak, promjene u zahtjevima kupaca te uspostaviti robusnije dobavne lance, ostaje vidjeti.

Znamo samo da prodaja automobila često puno toga govori o smjeru kretanja čitave ekonomije.

Četvrtak, 31.8.

INFLACIJA PONOVNO RASTE: VLADINE MJERE NEĆE POMOĆI

Inflacija u Hrvatskoj ponovno raste. DZS je izvijestio da je, prema nacionalnoj metodologiji, inflacija u odnosu na kolovoz prošle godine iznosila 7,8 posto, u odnosu na 7,3 posto u srpnju. Kao što sam ranije upozoravao, inflacija se prelila u područje usluga. Hrvatska je u srpnju u cijeloj EU bila šesta najlošija. Ispred nje su bile Mađarska i Poljska, pa potom Slovačka, Češka i Rumunjska. One su, uz izuzetak Slovačke, izvan eurozone. Najveće europsko gospodarstvo, Njemačka, i dalje bilježi relativno visoke stope. Provjerite koji su razlozi visokih cijena te zašto nam Vladine mjere neće pomoći!

Srijeda, 30.8.

ŠTO JE ROE I KOLIKI BI TREBAO BITI

Gotovo svaki pregled najpopularnijih financijskih pokazatelja i omjera sadrži povrat na kapital, odnosno ROE. Formula za njegov izračun razmjerno jednostavna, što dijelom objašnjava i njegovu popularnost. U ovom sam pregledu nastojao objasniti što ROE predstavlja, koliki je prihvatljiv iznos za zdravo poduzeće te kad nam pokazuje na probleme. Provjerite i zašto ROE može biti drukčiji ako se kompanija restrukturira te što nam može reći dekompozicija ovog pokazatelja!

Utorak, 29.8.

SPORAZUM IZ BRETTON WOODSA I UKIDANJE ZLATNOG STANDARDA

Jedna od najvažnijih činjenica za razumijevanje današnjeg financijskog sustava jest da se Drugi svjetski rat nije vodio na teritoriju SAD-a. Zašto? To je značilo da su proizvodni kapaciteti SAD-a nakon rata bili razmjerno veliki u odnosu na ostatak svijeta, a posebno ratom razorenu Europu. Ovako možemo lakše razumjeti kako je nastao Sporazum iz Bretton Woodsa, ali i zašto je ukidanje zlatnog standarda bilo neminovno. Više o tome pročitajte ovdje.

Ponedjeljak, 28.8.

ŠTO TREBA SVAKI PODUZETNIK?

Razlozi zašto se netko odlučuje biti poduzetnik su različiti. Netko je to htio od mladosti, drugi su se u tome našli pukim stjecajem okolnosti. Jedni su naslijedili posao od roditelja, drugi su poduzetnici započeli s biznisom tek u zreloj životnoj dobi. No, kakva god bila vaša priča, jedno je zajedničko: s vremenom shvaćate da ne možete sve sami. A ni ne morate. I dok kompleksnost vaše uloge raste paralelno s rastom vašeg biznisa, shvaćate da bi vam dobro došao netko tko vam može pomoći nositi ovaj teret. Pogledajte kako možete osloboditi svoje mentalne, psihološke i vremenske kapacitete za ono što zaista donosi korist vama, vašem poduzeću i zaposlenicima ovdje.

***

Ako ne želite propustiti sljedeću čitanku, prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

A ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: