Tjedna čitanka #119

Kako povećati cijene

Ovog tjedna oboren je jedan rekord: tiče se američke desetogodišnje obveznice, čiji prinos raste kao posljedica FED-ove borbe protiv inflacije. A kako se vi možete boriti protiv inflacije? Nerijetko to uključuje pitanje kako povećati cijene: u ovoj čitanci pronađite savjete koji vam u tome mogu pomoći. Tu je i članak o računanju inflacije i njenim različitim vrstama. Na koncu, provjerite kako izbjeći česte greške kod traženja kredita na temelju mojih četvrt stoljeća iskustva u financijskom sektoru te saznajte zašto je važno izračunati svoj koeficijent zaduženosti.

Petak, 20.10.

IZBJEGNITE ČESTE GREŠKE KOD TRAŽENJA KREDITA

Prije ili poslije, većina poduzetnika treba dodatnu likvidnost za ostvarenje ciljeva i traži poduzetnički kredit. Ako to radite prvi put, snalaženje s uvjetima, dokumentacijom, poslovnim planom i drugim aspektima kreditnog zahtjeva može biti složeno i stresno. Otkud početi i kako ne potrošiti vrijeme i novac uzalud?

Nakon gotovo dva desetljeća u bankarskom sektoru te niza godina u ulozi neovisnog financijskog konzultanta, upoznao sam se s najrazličitijim situacijama i poduzećima. Iz tog iskustva, sažeo sam najčešće greške koje čine poduzetnici kod traženja kredita: pronađite ih ovdje.

Četvrtak, 19.10.

DESETOGODIŠNJA OBVEZNICA NA 16-GODIŠNJEM REKORDU

Desetogodišnja se približila petici! Ne, ne radi se o neprežaljenoj nogometnoj emisiji ponedjeljkom: desetogodišnja obveznica SAD-a dosegnula je novi rekord u zadnjih 16 godina. Na dan 18. listopada, prebacila je razinu od 4,90 %. A jučer je čak nakratko dosegnula i psihološku granicu od 5 %, prije nego se spustila na nešto iznad 4,90 %. Rekordni obveznički prinosi za posljednjih 16-17 godina bilježe se i po manjim dospijećima od ovih 10 godina. O čemu se, zapravo, radi i što to znači za financijski svijet pogledajte ovdje.

Srijeda, 18.10.

ZAŠTO JE VAŽNO RAČUNATI KOEFICIJENT ZADUŽENOSTI

Upravljanje financijama poduzeća redovito obuhvaća jednu važnu komponentu: zaduženost. Naime, dug je dobar sluga, a loš gospodar. U praćenju visine duga, pomaže nam koeficijent zaduženosti. Taj ćete koeficijent morati izračunati ako se prijavljujete na natječaje, a posebice za EU sredstva. Bit će iznimno koristan i kod traženja kredita. Saznajte kako se računa ovaj koeficijent, ali i kako spriječiti da budete prezaduženi za EU fondove!

Utorak, 17.10.

KAKO POVEĆATI CIJENE U DOBA INFLACIJE

Ako je važno racionalno upravljati onim što plaćamo, onda je barem jednako važno upravljati i onim što stiže na naš račun za prodane proizvode i usluge. U vrijeme povišene inflacije, jedno od najčešće postavljanih pitanja je: kako povećati cijene? Velikoj većini poduzetnika je teško tražiti povišicu od svojih klijenata, posebno onih dobrih. Već i pisanje tih e-mailova ili dogovaranje sastanaka može biti iznimno stresno! No, bez toga, vaše profitne marže mogu biti ozbiljno ugrožene, a rezerve likvidnosti iscrpljene. Zato pročitajte ovih nekoliko savjeta.

Ponedjeljak, 16.10.

EVO KOJE VRSTE INFLACIJE POSTOJE

Još sam u veljači 2022. proglasio inflaciju najvažnijom temom godine, a otad smo se navikli na redovito praćenje stopa. Pritom ste mogli primijetiti da DZS objavljuje jednu vrijednost, a Eurostat drugu. To je zato što u svojim izvještajima ne govore o istim vrstama inflacije. Istovremeno, postoji i nešto što se zove proizvođačka inflacija, a u SAD-u često spominju i temeljnu inflaciju. Kako se računa inflacija i otkud ove razlike u pojmovima i stopama? Provjerite ovdje.

***

Ako ne želite propustiti sljedeću čitanku, prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

A ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: