Desetogodišnja juri prema petici: što će nam donijeti novi rekordi prinosa na obveznice?

Obveznički prinosi

Desetogodišnja se približila petici! Ne, ne radi se o neprežaljenoj nogometnoj emisiji ponedjeljkom: desetogodišnja obveznica SAD-a dosegnula je novi rekord u zadnjih 16 godina. Jučer, 18. listopada, prebacila je razinu od 4,90 %. Rekordni obveznički prinosi za posljednjih 16-17 godina bilježe se i po manjim dospijećima od ovih 10 godina. O čemu se radi?

OBVEZNIČKI PRINOSI VISOKI, STANJE GOSPODARSTVA DOBRO?

Američka je ekonomija u jačem stanju nego se mislilo, što će produljiti nastojanja FED-a u borbi protiv inflacije. A koje je omiljeno oružje monetarnoj policajca u toj borbi? Povišene kamatne stope. Dokaz dobrog stanja je bolje nego očekivano stanje građevinskog sektora u SAD-u, a vidimo i sličnosti sa stanjem u Hrvatskoj, o čemu više idućeg tjedna.

Ekonomija SAD-a i dalje pleše po rubu između scenarija recesije koja nikako da dođe te manje vjerojatnosti mekog slijetanja. Meko slijetanje se vidi kroz pad razlike u prinosima između desetogodišnje obveznice i prosječno rizične korporativne obveznice tijekom cijele godine. Grafikon možete vidjeti ovdje.

PRIJETNJA KOREKCIJOM CIJENA IMOVINE

No, sve češće se razmatra scenarij “bez slijetanja“. Naime, ako inflacija ostane povišena kroz dulje razdoblje i uopće se ne vrati na razine od 2 %, znači da nema ni tvrdog ni mekog slijetanja. Umjesto toga, ravnoteža će se potražiti na drugoj razini. To će imati posljedice na sve vrste imovine, što znači korekcije cijena i trendova, s obzirom na to da će FED dulje vrijeme držati visoke kamatne stope. Posebno je zanimljivo da veći pritisak na povećanje plaća dolazi iz cikličnih industrija, što pripisujem efektu nearshoringa, odnosno prestanku izvoza deflacije iz Kine.

Geostrategija će svakako imati veliku ulogu u novoj ekonomskoj paradigmi koja se tek oblikuje. Stara je trajala tri desetljeća i završila je s prestankom koronakrize, nastupom inflacije i sve češćim ratovima. O važnosti geostrategije i geoekonomije mogli ste čitati ovdje, ovdje i ovdje.
Obični ljudi, baš kao i poduzetnici, trebaju se pripremiti za dulje razdoblje viših kamatnih stopa. Inflacija će oscilirati na znatno višim razinama no prije.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: