Tjedna čitanka #121

Tjedna čitanka 121 - FED ne podiže

Ovog smo tjedna saznali da FED ne podiže kamatnjake do daljnjeg, a obilježili smo i Svjetski dan štednje. Mogli ste čitati koliko su pooštreni kreditni uvjeti te koja su očekivanja po pitanju troškova financiranja u narednom razdoblju. Dovršio sam niz o čestim greškama kod pripreme kreditnog zahtjeva te ga preporučujem svim onima koji po prvi put traže kredit ili leasing, ali i onima koji su dosad dobivali odbijenice. Konačno, pogledajte o čemu ste mogli slušati na webinaru u četvrtak pod nazivom “Investicijske prilike i ekonomske perspektive u 2024.”

Petak, 3.11.

NAJČEŠĆE GREŠKE U PRIPREMI KREDITNOG ZAHTJEVA VOL. 3

Nakon prvog i drugog dijela osvrta na najčešće greške kod traženja poduzetničkog kredita, ovaj tjedan donio sam i posljednjih pet točaka. Vjerujem da će ovaj pregled biti koristan svim onima koji razmišljaju o traženju kredita. Osobito ga preporučujem onima koji po prvi put traže poduzetnički kredit te žele izbjeći scenarij iz noćne more, ali i svaki gubitak vremena i novca. Posljednji nastavak potražite ovdje.

Četvrtak, 2.11.

KREDITNI UVJETI POOŠTRAVAJU, ALI KOLIKO?

Početkom listopada ECB je objavio svoju kvartalnu Anketu o kreditiranju banaka u europodručju. Tako su “banke u europodručju dodatno postrožile svoje kreditne standarde za zajmove ili kreditne linije poduzećima u trećem tromjesečju 2023.” Kakvi su zaista kreditni uvjeti i koje su prognoze? Imamo li razloga za optimizam u ovim zahtjevnim ekonomskim okolnostima i hoće li zaduživanje dodatno poskupjeti? Više saznajte ovdje.

Srijeda, 1.11.

FED NE PODIŽE KAMATNJAKE: STOP DO DALJNJEG

Po drugi mjesec uzastopce, FED je odlučio da neće podizati temeljne kamatne stope. Time su se one zadržale u rasponu od 5,25 do 5,50 posto. Premda je američka desetogodišnja obveznica nakratko dotaknula prinos od 5 posto prošli tjedan, u međuvremenu je pala na razinu od 4,5 do 4,6 posto. Znači li to što FED ne podiže kamatnjake dva mjeseca zaredom da je kampanja gotova? Ne još, premda je Jerome Powell rekao da još jednog podizanja u prosincu možda i ne bude, iako je ono bilo očekivano u rujnu. U svakom slučaju, FOMC još nije raspravljao o eventualnom spuštanju: od tog smo scenarija ipak još dosta udaljeni.

Utorak, 31.10.

UZ SVJETSKI DAN ŠTEDNJE: EVO ŠTO JE ODGODILO RECESIJU

Gotovo spektakularan rast američke ekonomije uvijek za sobom povlači novi krug nade u meko slijetanje kojim bi trebao pilotirati FED. Pogotovo kad se vidi kako su potrošači tome znatno doprinijeli. No, taj Godot koji nikako da dođe imao je dobar amortizer u jednom zanemarenom faktoru u procjeni dolaska recesije: štednji. Povodom Svjetskog dana štednje, razmotrili smo kako je ona odgodila najočekivaniju recesiju u povijesti, kao i koji su bili uzroci povećanih zaliha novca kod potrošača.

Ponedjeljak, 30.10.

WEBINAR: INVESTICIJSKE PRILIKE I EKONOMSKE PERSPEKTIVE U 2024.

U ponedjeljak sam najavio webinar koji se održao tri dana kasnije, 2. studenog u 14 sati. Pod nazivom “Investicijske prilike i ekonomske perspektive u 2024.”, organizirala ga je FIMA. Uz mene, panelistica je bila predavačica i ekonomska komentatorica Vedrana Pribičević sa ZŠEM-a, a razgovor je moderirao Milan Horvat. Bilo je to pravo mjesto za sve koje zanima gospodarski rast u Hrvatskoj i svijetu, kakvi će biti kreditni uvjeti te kako će na sve djelovati geopolitika. Ako vas zanimaju detalji o događaju, pogledajte ih ovdje.

***

Ako ne želite propustiti sljedeću čitanku, prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

A ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: