Zašto frizeri moraju povećati cijene ili kako je prag za ulazak u sustav PDV-a povećao inflaciju

Ulazak u sustav PDV-a

“Ažuriranje cijena u frizerskim salonima isključivo je provedeno zbog značajnog rasta svih ulaznih troškova kako bi mogli opstati na tržištu i isplaćivati plaće djelatnicima kojima je osnovica minimalne plaće u ovoj godini porasla za 12,52 posto”, prenose HRT vijesti. Izjava je to gospodina Ivice Pavlačića u ime neovisne grupe vlasnika frizerskih salona. Prema navodima frizera, cijene u frizerskim salonima su ažurirane zbog povećanja troškova. Upozorili su i kako će zbog rasta troškova poslovanja pojedini frizerski saloni biti primorani na ulazak u sustav PDV-a pa će morati povećati cijene za dodatnih 25 posto.

RAZBUKTAVANJE INFLACIJE I UVOĐENJE EURA

Nedavno sam posebno istaknuo problem strukturalne inflacije. Podaci govore da je inflacija dobara na godišnjoj razini čak 15,6 %. Za usluge ona iznosi 7,5 % (zajedno 13,5 %). Inflacija diljem svijeta usporava, kao u SAD-u, Brazilu ili na razini EU. U Hrvatskoj zasad nemamo usporavanje, već ubrzavanje.

Iako sam se ranije nadao da dolazi do usporavanja, čini se da se inflacija u Hrvatskoj razbuktala. Prelaskom na euro, statistički će podaci s odmakom od dva mjeseca prikazati siječanjsku inflaciju. O tome je napisan izvrstan osvrt na Ekonomskom labu. Naime, od travnja do kolovoza je mjesečna stopa bila sve manja, pa je argument izveden iz trenda da se inflacija smanjuje. No, onda je inflacija opet krenula. Na mjesečnoj razini, ožujak i travanj su lani bilježili 2,1 i 2,6 posto. Ako će se povijest ponavljati, onda bi lanjsko iskustvo moglo donijeti nove glavobolje svima nama, ali i Vladi.

Naime, Vlada je ranije odlučno tvrdila da inflacije s uvođenjem eura neće biti. Naknadna statistika će možda zaista i to pokazati, no prvi dojmovi neće. Nije to prošlo bez odjeka ni u Poljskoj (vladajući u Poljskoj nisu skloni uvođenju eura, pa im je ovo bio kec na desetku). Ako ćemo suditi iz najava Vlade da intervenira nakon što su krenula poskupljenja, onda se uskoro može očekivati i skora reakcija političara.

SLABA PRIPREMA ZA EURO, A BITI SPREMAN…

Koliko vidim, argumenti koje iznosi Vlada pozivaju se na članak 8. Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj kroz tzv. Načelo zabrane neopravdanog povećanja cijena. Ministar gospodarstva Davor Filipović je izjavio kako država intervenira u cijene jer tržište ne funkcionira (!).

Ovdje sada neću raspravljati o toj tezi, nego ću ponoviti kako sam bio skeptičan oko brzine uvođenja eura više nego oko samog uvođenja eura. Naime, imali smo prekratko razdoblje za potrebnu pripremu na svim razinama. Hrvatska je od svih novijih članica najbrže pristupila eurozoni. Slabija priprema, zbog manjka vremena pretpostavljam kao dijela razloga, očito izaziva sada glavobolje. A lijepo stalno citiram Hamleta: “Biti spreman, to je sve!”

Sad rast cijena postaje i političko pitanje. Posebno je to zanimljivo s obzirom na najave i razmatranja analitičara o mogućim prijevremenim parlamentarnim izborima u ovoj godini.

PRIJEDLOG: PODIĆI PRAG ZA ULAZAK U SUSTAV PDV-A

No, da se vratimo iz sfere političke spekulacije na konkretnu zbilju. Dakle, ono što mi je posebno bilo zanimljivo je najava frizera da će neki od njih biti primorani na ulazak u sustav PDV-a. Razlog je podizanje cijena usluga frizera kako bi uskladili različite zahtjeve (troškovi poslovanja, veće plaće radnicima, opći troškovi života…). Slično je sa svim drugim djelatnostima.

Spojimo to s inicijativom Mosta da se pomakne granica paušalnim obrtnicima sa sadašnjih 300 tisuća kuna prihoda (ili skoro 40 tisuća eura) na 60 tisuća eura za ulazak u sustav PDV-a. Ako primijenimo stopu inflacije od oko 13 %, granica za ulazak u sustav PDV-a pomaknula bi se na 44.993,03 eura. Zaokružimo to na 45.000 eura.

Sad pogledajmo dokument pod nazivom “Provedbena Odluka Vijeća EU broj 2020/1661 od 3. studenoga 2020. o izmjeni Provedbene odluke (EU) 2017/1768 kojom se Republici Hrvatskoj odobrava uvođenje posebne mjere odstupanja od članka 287. Direktive 2006/112/EZ o zajedničkom sustavu poreza na dodanu vrijednost”. Kratak tekst definira trenutni prag za ulazak u sustav PDV-a za subjekte s prometom manjim od 45 tisuća eura.

MOŽEMO LI ISKORISTITI LITAVSKI SLUČAJ?

Gore citirana odluka vrijedi od 1.1.2018. do 31.12.2024. Vidi se da je u toku važenja mijenjana granica (s 35 na 45 tisuća eura). U siječnju 2021. slično se izuzeće dalo Litvi, s granicom do 55 tisuća eura. Iz teksta litavskog slučaja vidi se da Litva zatražila izuzeće u lipnju 2020. Trebalo je oko pola godine od zahtjeva države članice EU do odobrenja od strane Vijeća EU.

Zaključujem da se pomicanje na razinu veću od 45 tisuća eura vjerojatno neće dogoditi u ovoj kalendarskoj godini. Postoji mogućnost, ako to Republika Hrvatska zatraži od Vijeća EU, da se to promijeni. To vidimo iz litavskog slučaja.

No iz trenutno važeće situacije i aktualne Provedbene odluke iz studenoga 2020., očito nema zapreke da Ministarstvo financija napravi pomak i uskladi prag za ulazak u sustav PDV-a na 45.000 eura. Tako bi olakšali i smanjili inflaciju, ako pomoć samim poduzetnicima već nije dovoljan razlog. Jer, mnogi će mali poduzetnici biti prisiljeni povećati cijene zbog rastućih troškova i zahtjeva radnika. I radnici vide da njihova plaća vrijedi sve manje.

Administrativna promjena podizanja granice za ulazak u sustav PDV-a sa zaokruženih 40 tisuća eura na iznos od 45 tisuća eura, što predstavlja usklađenje za inflaciju, može na određen način spustiti inflacijski pritisak. Nakon prelaska tog praga, poduzetnik mora usklađivati svoje cjenike i za PDV, a ne samo za inflaciju. Bez obzira na zagledanje u dušu čelnika ECB-a, koji prije nešto više od godinu dana nisu vidjeli inflaciju. Tako su i doprinijeli slabljenju eura.

TISUĆE MIKROPODUZETNIKA BI MOGLE OSJETITI RAZLIKU

U razgovorima s klijentima i poznanicima koji su mikropoduzetnici vidim da se bore da izbjegnu ulazak u sustav PDV-a. Bitka je to i za konkurentnost. Same europske direktive upućuju na to da treba izbjegavati nerazmjerno opterećenje malih poduzeća, koji i kao paušalisti plaćaju porez. Stoga vjerujem da je potrebno napraviti usklađenje koje je lako dohvatljivo. Radi se o tisućama mikropoduzetnika. Možda neće biti ključno za spas od inflacije, ali je pošteno i jednostavno za realizaciju.

Sustavom subvencija vlade europskih država ionako samo dolijevaju vatru na održavanje inflacije na visokim razinama. Vrijeme je da je počnemo gasiti. Ako se pak dogodi da Vlada ne korigira prag za ulazak u sustav PDV-a za mikropoduzetnike, što je moguće, poduzetnici se trebaju smjesta prilagoditi. Jer – biti spreman, to je sve!

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: