Recesija je vjerojatno već stigla, ali što to znači za vaš biznis?

Ciklične djelatnosti

HNB je u posljednjem biltenu iznio ono što dobro znamo: usporavanje gospodarstva već je stiglo. “Prema dostupnim ocjenama, gospodarska bi aktivnost mogla dodatno oslabjeti u trećem tromjesečju. Naime, visokofrekventni pokazatelji, poput indeksa menadžera nabave, najavljuju nastavak usporavanja uslužnog sektora i ulazak u fazu kontrakcije u kolovozu.” PMI je u kolovozu u europodručju iznosio samo 47 i bio je znatno niži od očekivanja. No, ne utječe usporavanje gospodarstva na sve jednako. Pogođenije će biti ciklične djelatnosti ili industrije. Saznajte u koju pripada vaš biznis!

ČUDNOVATI KLJUNAŠ ZVAN RECESIJA

Ova je recesija čudnovata. Kao prvo, kao Godot, nikako da dođe. Kao drugo, kako ističe Velimir Šonje na Ekonomskom labu, “dobili smo zagonetku suživota tehničke recesije i pada stope nezaposlenosti”. Dosadašnje su recesije, naime, redovito pratile povišene stope nezaposlenosti. Zato stanovništvo možda još uvijek nije osjetilo poteškoće na uobičajen način, preko gubitka poslova, već preko smanjenja ili manjeg rasta kupovne moći.

Nadalje, pozitivan doprinos BDP-u u drugom kvartalu došao je od promjene vrijednosti zaliha. A dobro znamo da je procjena zaliha jedan od najvećih izazova u vrijeme povišene inflacije. Najveće europsko gospodarstvo, Njemačka, već je neko vrijeme u poteškoćama. Pitanje je samo u kojoj će se mjeri utjecaji iz našeg bližeg susjedstva preliti kod nas. No, kako možemo procijeniti utjecaj recesije na naše poslovanje?

CIKLIČNE DJELATNOSTI PATIT ĆE VIŠE

Da bismo mogli utvrditi kako će recesija utjecati na naše poslovanje, trebamo najprije znati koliko na naše poslovanje utječe stanje ekonomije. To često mjerimo i dohodovnom elastičnošću potražnje, odnosno koliko će se promijeniti potražnja za proizvodima ili uslugama ako se promijeni dohodak potrošača.

Recesija utječe više na ciklične djelatnosti. To će, primjerice, biti djelatnosti restorana, hotela, proizvodnja i prodaja namještaja, avioprijevoz, novi automobili, skuplja odjeća. Potrošači će se mnogo lakše odreći večere u restoranu, dalekog putovanja ili skupog brenda odjeće nego nužnih proizvoda i usluga, poput kruha, mlijeka ili odvoza smeća. U recesiji će, k tome, usporiti i gradnja novih objekata te prerada metala.

MIJENJAJU SE I POTROŠAČKE NAVIKE

Neciklične djelatnosti, s druge strane, su one koje manje pate u recesiji ili čak posluju bolje. Ako ta poduzeća kotiraju na burzi, njihove ćemo dionice zvati defanzivnima. Tu će pripadati hrana, higijenski proizvodi, lijekovi, gorivo i energenti za kućanstvo. Kod hrane, često se javlja rast prodaje šećera (utjeha!) i jaja, kao jeftinije zamjene za meso. Ako niste sigurni je li vaša djelatnost ciklična, a počeli ste poslovati nakon 2008., možete pronaći podatke o stanju u vašoj djelatnosti u prošloj recesiji.

U recesiji se ne mora mijenjati samo visina prihoda ili profitabilnost vaše djelatnosti. Mogu se mijenjati i potrošačke navike. Primjerice, može se promijeniti struktura, visina ili frekvencija narudžbi kupaca. Što više znate o mogućim promjenama, to se za njih možete bolje pripremiti i prilagoditi. Jer – biti spreman, to je sve!

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: