Kako se pripremiti za recesiju?

Kako se pripremiti za recesiju

Često ponavljam rečenicu iz Hamleta: “Biti spreman, to je sve!” U tom slavnom govoru, Hamlet kaže da je potrebno prkositi i slutnji (we defy augury). Vrijeme je da se oda sna trgnemo i pripremimo za moguć scenarij poprilično tvrdog slijetanja. Neka se ono ne dogodi, a nama će koristiti što smo spremni. Zato pogledajmo kako se pripremiti za recesiju.

PODIZANJE KAMATNIH STOPA SAMO KATALIZATOR?

U SAD-u se i dalje nastavlja pad vrijednosti podindeksa koji se odnosi na tzv. regionalne banke. One su vrlo važne u kreditiranju nekretnina. Odljev depozita se nastavlja. Sistemski rizik ugrađen je u trenutku nastanka koronakrize, kad je FED spustio stopu obvezne rezerve na 0 posto kako bi se oslobodila likvidnost, uz masovni program kupnji vrijednosnica. Prošli tjedan, kroz okvir monetarističke teorije, objasnio sam kako je lako bilo predvidjeti da će doći do ogromne inflacije koja neće biti tranzitorna. Nikad brža kampanja podizanja kamatnih stopa, sve u cilju suzbijanja inflacije te uz povlačenje likvidnosti, dovela je do velikih potresa u globalnom financijskom sustavu.

Ove su poteškoće bile amortizirane sve do sada: prvo s krizom upravljanja mirovinskih fondova zbog nedorečene reforme bivše britanske premijerke Truss. Zatim je početkom ožujka nastupila bankarska kriza, koja se sada nastavlja. No, loša regulacija banaka (FED radi internu istragu o propasti banaka iz ožujka, praktično reviziju revizije) te loše upravljanje rizicima unutar samih banaka potaknuli su ovakav razvoj događaja, dok je katalizator bilo podizanje kamatnih stopa. U ovom trenutku, banke nisu u situaciju da podižu ionako preniske kamatne stope na depozite, jer bi ugrozile već tanke profitne marže. To izaziva velike odljeve depozita i odlazak u novčane fondove.

VELIKI NEREALIZIRANI GUBICI AMERIČKIH BANAKA

Kako je to objasnio Eddie Donmez, realna ekonomija sve više osjeća više kamatne stope. U SAD-u, tzv. regionalne banke pate od velikih nerealiziranih gubitaka u portfelju vrijednosnih papira s fiksnim prihodom (obveznice) i naknadnih udara na burzi. To samo pogoršava odljev depozita.

Donmezov namjerno pojednostavljen scenarij tvrdog slijetanja izgleda ovako, po koracima:

 1. “Regionalne banke u kolapsu
 2. Banke pooštravaju standarde kreditiranja
 3. Krediti postaju skuplji
 4. Tvrtke uopće ne mogu dobiti financiranje ili po višim stopama
 5. Tvrtke otpuštaju zaposlenike
 6. Potrošači ne mogu otplaćivati kredite
 7. Potrošači se povlače iz potrošnje
 8. Gospodarstvo usporava
 9. Banke dodatno pooštravaju standarde kreditiranja
 10. Neuredne otplate (delinkvencije)
 11. Prisilne prodaje
 12. Više nezaposlenosti
 13. Još veći troškovi posuđivanja
 14. Gospodarstvo dodatno usporava.”

KAKO SE PRIPREMITI ZA RECESIJU: EVO SAVJETA

Koraci koje bih svakom poduzetniku predložio kad se priprema za recesiju, a mogu se pronaći i ovdje, izgledaju ovako:

 • štediti gotovinu
 • otplatiti dug
 • odredite koliko otporno može biti vaše poslovanje (napravite stres-test)
 • budite spremni na manju zaradu, no održite novčani tok
 • pronađite i nove izvore financiranja
 • ponovite procjenu svojih troškova
 • pripremite se za uspjeh u situaciji recesije.

Kako možete i vidjeti, savjeti su usmjereni na poboljšanje novčane, odnosno likvidnosne pozicije vašeg poduzeća. Dio njih se odnosi na alate (izvore), a dio na pripremu i planiranje. Likvidnost je ključ, ukratko. S malom naznakom: trebate jednim okom gledati da prosperirate, baš zbog te svoje dobre pripreme.

U međuvremenu, FED će vjerojatno povećati svoje kamatne stope za 0,25 postotnih bodova. No, ako se dobro pripremite, možete dalje raditi mirno i sabrano, spremni za svaki scenarij. Strah i nervoza naši su najveći neprijatelji, koji se pobjeđuju spremnošću.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: