Nafta pleše u contangu: meko slijetanje sve neizvjesnije

Contango cijena nafte

Kad govorimo o cijenama nafte, valja zapamtiti dva pojma: backwardation i forwardation (poznat i kao contango). Prvi se javlja kad je trenutna cijena (trgovci koriste riječ “spot”) veća od buduće terminske (“futures”) cijene. Contango je obrnut od backwardationa: buduća terminska cijena tad je veća od spot cijene.

CONTANGO ZNAČI DA KUPCI OČEKUJU RAST CIJENA

Cijena nafte ušla je u contango zonu prije nekoliko tjedana iz tipičnog backwardationa. Znači da trgovci plaćaju premiju za buduće ugovore. To je znak i trenutne prevelike ponude, odnosno premale potražnje. Ovim se trgovci osiguravaju i od buduće moguće volatilnosti, odnosno očekuju da će cijene u budućnosti rasti. Ovu smo pojavu vidjeli u ekstremnom obliku (negativna cijena nafte, supercontango) u travnju 2020.

Velik utjecaj na ovu situaciju imala su dva faktora. Jedan je kineska zero-Covid politika (baš su danas, 7.12., restrikcije ublažene). Njeno ublažavanje trebalo bi povećati potražnju. Taj je faktor trenutno od manje važnosti, što znači da kinesko gospodarstvo i nema tako velik utjecaj kao što se misli. Važniji je drugi faktor: FED-ovo podizanje temeljne kamatne stope. Ono bi, ako zaista bude trajalo dulje zbog produljene inflacije, trebalo djelovati na smanjenje cijena nafte. Inače je cijena nafte dobrano skliznula ispod 80 dolara, gdje je bila i lani u ovo doba. Taj pad se dogodio bez obzira na to što je OPEC+ srezao proizvodnju.

JEFTINA I POUZDANA ENERGIJA I DALJE IZ NAFTE I PLINA?

Nikako ne treba ni smetnuti s uma da je EU postavila maksimalne cijene kod trgovanja ruskom naftom. To će, definitivno, ojačati crno tržište. Dodajmo da je Jamie Dimon, izvršni direktor JP Morgana, na CNBC-u ponovio svoju tezu da bi inflacija, koja nagriza raspoloživi dohodak potrošača, mogla uzrokovati recesiju sljedeće godine. Po pitanju nafte, Dimon poslovično ne ide uz dlaku “narativu”, pa je rekao: “Ako smo naučili lekciju iz Ukrajine, onda je to da trebamo jeftinu, pouzdanu, sigurnu i stalnu energiju, od koje 80 % dolazi iz nafte i plina. A ovaj će udio biti vrlo visok u sljedećih 10 ili 20 godina.”

Na prethodnom svjedočenju pred odborom u Kongresu, Dimon je također izrekao herezu protiv novog normalnog: odbio je obećati da će prestati poslovati s fosilnim gorivima, rekavši da bi to “za Ameriku bio put u pakao”.

FED će vjerojatno povećati idući tjedan svoju temeljnu kamatnu stopu za 0,50 postotnih bodova na razinu do 4,25 ili 4,50 %. Meko slijetanje i dalje stoji, no sve je to tvrđa priča.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: