Više kamatne stope nam dolaze: FED i dalje drži nogu na kočnici

Više kamatne stope

Prije sastanka FED-a, očekivanje je bilo da će FED podići temeljnu kamatnu stopu za novih 0,75 postotnih bodova. Očekivalo se i usporavanje idućih podizanja, čemu se burzovni igrači nadaju. FED-ov sastanak zapravo nije toliko o događanjima u studenom, koliko o prosincu i narednoj godini. Mnogi sudionici smatrali su da će FED najaviti usporavanje daljnjih podizanja kamatnih stopa, iako se na to neće jasno obvezati. Naime, FED i dalje nastavlja s filozofijom odlučivanja ovisno o podacima (data-dependant), umjesto da navodi tržište (forward guidance). Zato su burzovni indeksi rasli u prethodnom mjesecu. Tako je Dow Jones indeks, primjerice, imao povijesno dobar listopad. Na temelju čega je FED odlučivao, i koji je kontekst njegove odluke te koliko ćemo dugo imati više kamatne stope?

KONTEKST ODLUKE FED-A

Evo što su, ukratko, okolnosti odluke najveće svjetske središnje banke:

Podjela vlasti između demokrata i republikanaca

Iako to nije ekonomski pokazatelj, predviđa se da će demokrati, koji imaju predsjednika te oba doma Kongresa, izgubiti kontrolu nad oba doma idući tjedan. Podjela vlasti između njih umanjit će fiskalne i regulatorne pritiske kroz posljednje dvije godine mandata (povećanje poreza i oštrija pravila).

Rast cijena nafte samo privremen?

Cijena nafte ponovo je nakon tri tjedna iznad 90 dolara po barelu, uz pad zaliha nafte u SAD-u. To je smanjilo zabrinutost oko slabljenja potražnje. Rast kamatnjaka diljem svijeta može povući gospodarstva u recesiju, što bi moglo smanjiti potrošnju nafte. OPEC je najavio smanjenje dnevne proizvodnje za 2 milijuna barela u studenom, a nagađa se da će dodatno intervenirati na tržištima i podići cijene.

Nova radna mjesta iznad očekivanja

Privatna poduzeća u SAD-u neočekivano su otvorila čak 239 tisuća radnih mjesta u listopadu, najviše u tri mjeseca. Iako je ovakav podatak dobar prije izbora za Kongres, FED se nada da će se inflacija sama početi gasiti. Nezaposlenost je i dalje vrlo niska, što sprječava gašenje inflacije. Dokle god je tako, FED će biti nesklon olabaviti podizanja.

Daljnji rast BDP-a u 3. kvartalu

Gospodarstvo SAD-a poraslo je 2,6 % na godišnjoj razini u trećem tromjesečju 2022., nadmašivši predviđanja rasta od 2,4 % i oporavivši se od pada u prvoj polovici godine.

Raste temeljna inflacija

Temeljna inflacija i dalje je u porastu. Prinosi na državne obveznice isto tako rastu, a dolar jača. Cijene sirovina i metala su u povlačenju, a burzovni dionički indeksi posljednja tri mjeseca ostaju volatilni.

Skupo stanovanje ruši sektor graditeljstva

Stanogradnja u SAD-u je u padu. To nije čudno jer su hipotekarni stambeni krediti jako osjetljivi na visinu kamatnih stopa. Te kamatne stope obično rastu zajedno s kamatnjakom FED-a. Amerikanci trenutno plaćaju preko 7 posto za dug na 30 godina.

KOČNICE STISNUTE: VIŠE KAMATNE STOPE U BUDUĆNOSTI

Što je FED na kraju odlučio? Očekivano, podizanje kamatnih stopa za 0,75 postotna boda. No, najavili su da idu higher for longer. Najavili su i daljnja podizanja stopa, no da će o visini tih podizanja odlučivati kasnije. Powell je na medijskoj konferenciji jasno rekao da će kamatne stope biti više nego što se percipiralo (moj prijevod: idemo na preko 5 %) te da će one na toj razini morati ostati neko vrijeme da se njihov utjecaj spusti u sustav. Može se reći da su tržišta dobila naznaku oko usporavanja podizanja stopa od strane FED-a, samo što neće tako brzo stati kako se mislilo. Nakon te objave, burzovni su indeksi pali između 1,5 i 3,5 posto. Dakle, čekaju nas više kamatne stope kroz dulje vrijeme: sve dok FED ne ukroti inflaciju.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: