Dezinflacija: vraća li se neman natrag u ocean?

Dezinflacija

Pogledate li naslovnu fotografiju, pomislit ćete da možda sa mnom nešto nije u redu. Želim li reći da se krave vraćaju svojim evolucijskim precima jer Zemlja ozdravlja kao na početku 2020.? Je li krava utjelovljenje nemani (inflacija) koja se vraća odakle je krenula? Ili pak želim reći nešto o cijeni goveđeg mesa u Oceaniji? Središnja tema je, ipak, dezinflacija. Ali neka od ovih pitanja pogađaju bit.

Unatoč statističkim prikazima da je u siječnju ona možda započela u Hrvatskoj, uvjerenje prosječnog građanina je sasvim drukčije. Bio bi to podatak kojeg na mjesečnoj razini nismo vidjeli od prosinca 2020. Prije dvije godine sam najavljivao da dolazi ogromna inflacija i bio sam u manjini, jer nisam mogao probaviti iluziju o tranzitornoj inflaciji. Razlika je u tome što sad ne tvrdim da će se ovaj proces sigurno nastaviti, iako je indeks proizvođačkih cijena u prosincu zabilježio mjesečni pad. Potrebno je najprije promatrati indeks proizvođačkih cijena. Na njemu se vidi ono što na kraju padne na leđa običnog čovjeka (indeks potrošačkih cijena). A kad će cijene početi padati, i hoće li, o tome se nešto pita i guvernera najveće svjetske središnje banke.

JE LI ZAPOČELA DEZINFLACIJA?

PPI (indeks proizvođačkih cijena) rastao je od ljeta 2020., a sada je počeo padati. Glavni razlog vidim u ogromnim monetarnim, ali i fiskalnim poticajima. To je ono što narod zove tiskanje novca, a moderne meme generacije CTRL+P. Puno manje je to zapriječenost ekonomije zbog dobavnih lanaca. Trebalo je vremena da ta novčana masa procirkulira, no bilo je jasno da tsunami dolazi. Sad ponovno treba vremena da se voda povuče, odnosno da se novčana masa stavi pod kontrolu. Istovremeno, treba paziti da se ne izazove smrt ekonomije kao kakav gol u produžecima. Stoga sam oprezan u procjeni da je započela dezinflacija.

Upravo je tu riječ – dezinflacija – upotrijebio Jerome Powell prošlog tjedna. Tržišta su se dodatno auzmeširala izvrsnim izvještajem o američkoj zaposlenosti i nezaposlenosti. Powell je rekao kako se nalazimo u ranoj fazi dezinflacije: “We’re in the very early stages of disinflation”. Ali je isto tako upozorio da postoje veliki rizici da se taj proces poništi.

RAZLIKA IZMEĐU DEFLACIJE I DEZINFLACIJE

Terminološki, valja razlikovati inflaciju, dezinflaciju te deflaciju. Investopedia naglašava kako se, za razliku od inflacije i deflacije, koje se odnose na smjer cijena, dezinflacija odnosi na stopu promjene stope inflacije.

Powell je nedavno govorio u Washingtonu kod svog bivšeg poslodavca, Carlyle Grupe. Razgovarao je s Davidom Rubensteinom u Ekonomskom klubu u Washingtonu. Nakon njegovih izjava, tržišta su se korigirala, jer Powell tvrdi da će FED držati politiku podizanja kamatnih stopa dok god je to potrebno za obuzdavanje inflacije. Visoka zaposlenost i niska nezaposlenost produljuju vrijeme trajanja inflacije, ali i daju šansu da se izvede meko slijetanje.

CIJENE MESA U PADU ZBOG VELIKIH ZALIHA

No, prosječnog građanina možda ne zanima samo Powell i slijetanja: njega zanima kuda plovi njegov mali brod. Zato, pogledajmo cijene hrane! FAO je početkom veljače izvijestio kako je njegov indeks cijena hrane (FFPI) u prosjeku iznosio 131,2 boda u siječnju 2023. To je pad od 1,1 bodova (0,8 posto) u odnosu na prosinac i deseti uzastopni mjesečni pad. U izvještaju stoji: “Ovim posljednjim padom, indeks je pao 28,6 bodova (17,9 posto) u odnosu na vrhunac koji je dosegao u ožujku 2022. Pad indeksa u siječnju potaknut je padom indeksa cijena biljnih ulja, mliječnih proizvoda i šećera, dok su indeksi cijena žitarice i meso ostali su uglavnom stabilni.”

Po pitanju mesa, indeks cijena mesa prosječno je iznosio 113,6 bodova u siječnju, neznatno niže (0,1 bod i 0,1 posto) u odnosu na prosinac. Time se njegov pad nastavlja sedmi uzastopni mjesec, premda je i dalje bio 1,5 bodova (1,3 posto) iznad svoje prošlogodišnje razine. Zašto se dogodio pad? “Niže svjetske cijene mesa peradi, goveda i svinja poduprle su pad indeksa u siječnju. Svjetske cijene mesa peradi dodatno su pale jer je globalna izvozna dostupnost vodećih dobavljača nastavila premašivati potražnju za uvozom, unatoč široko rasprostranjenim epidemijama ptičje gripe. U međuvremenu su cijene svinjskog mesa blago pale zbog velikih zaliha svinja spremnih za klanje, posebno u Brazilu i Sjedinjenim Američkim Državama, te nižeg od očekivanog uvoza iz Kine uoči Proljetnog festivala. Isto tako, međunarodne cijene goveđeg mesa su pale, s povećanom zalihom goveda spremnih za klanje, uglavnom u Oceaniji.” Dakle, nemojte brinuti. Nećemo tako skoro postati kukcojedi.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: