Američka inflacija se ispuhala: hoće li FED uskoro početi smanjivati temeljnu kamatnu stopu?

Američka inflacija

Američka inflacija se smanjila na 6,5 posto u prosincu, što je dalo signal tržištima da će FED uskoro početi smanjivati temeljnu kamatnu stopu. Temeljna inflacija kod usluga, doduše, i dalje raste, tako da problem strukturalne inflacije i dalje postoji.

Grafikon 1. Core inflacija u SAD-u (usluge, proizvodi, CPI), postotna promjena u odnosu na godinu ranije
Izvor: Američko ministarstvo rada

AMERIČKA INFLACIJA VIŠA OD RASTA PLAĆA

Započelo je i kvartalno izvještavanje o rezultatima poslovanja američkih kompanija. Banke su, uobičajeno, započele prve. Izvještaji s kraja prethodnog tjedna daju miješanu sliku. Analitičari očekuju pad dobiti od malo više od 2 posto u odnosu na zadnji kvartal prošle godine.

No, budući da je tržište rada i dalje vruće, FED neće olako zaustaviti svoju kampanju podizanja stopa. Zaustavimo se na trenutak: što znači vruće tržište rada? To znači da je nezaposlenost niska, a da su radnici veoma traženi. Oni pak imaju dobru pregovaračku moć kod povećanja plaća. A u prethodnom razdoblju plaće su sporije rasle od inflacije, pa će to radnici zasigurno željeti izbjeći.

JE LI BLIZU TOČKA PREOKRETA?

Vratimo se na FED. On će donositi odluke primarno na temelju podataka. Trenutak mogućeg preokreta dolazi u obzir najranije u travnju. Ako američka inflacija dotad još više padne, to će biti siguran signal da je meko slijetanje blizu. Recesije možda i ne bude, odnosno ona može biti kratka. Ovo više vrijedi za SAD, nego EU, iako ohrabrenje dolazi i iz Njemačke. Ona je, kako izgleda, 2022. završila u plusu, sa stagnacijom u zadnjem kvartalu. To se može pripisati rezultatima njemačke industrije, koji su bili bolji od očekivanih, kao i blagoj zimi (manjem trošku plina).

REALNE PLAĆE U EUROPI

Još malo o plaćama i inflaciji. ECB je nedavno najavio kako će inflacija poništiti vrlo snažan rast plaća u cijeloj eurozoni, kojeg očekuju u narednim kvartalima. Znači, svima će nam realne plaće biti manje, iako će nominalne i dalje rasti. Iz ovoga izvodim zaključak: ECB nam govori da će inflacija također biti vrlo velika.

Citiram: “Realne potrošačke plaće sada su znatno niže nego prije pandemije i vjerojatno će dodatno padati u nadolazećim mjesecima.” Da vas ovo ne zbuni, realne će plaće zbog inflacije dodatno padati. Nominalne plaće, a to su one koje vidite na vašem računu, će “vrlo snažno rasti”, da citiramo ECB.

O POVRATKU NA SREDNJU VRIJEDNOST

ECB i FED sastaju se početkom veljače te će donijeti odluke o daljnjem podizanju kamatnih stopa. U međuvremenu su i prinosi na obveznice značajno pali. Glavni razlog tomu je što je američka inflacija znatno pala (oprez: temeljna ili core inflacija još nije), baš kao i cijene plina.

Na tržištu i dalje vlada kratkoročno risk-on raspoloženje, što se vidjelo na kriptu. Tako je Bitcoin došao i do 21 tisuće dolara. Euro je prešao odnos od 1,08 prema dolaru. Ima namjeru krenuti prema razinama iznad 1,10 do 1,15 u iduća dva do tri mjeseca. Burzovni indeks SP500 nalazi se u rasponu od 3600 do 4100 i ne zna kuda dalje. Rezultati poslovanja i najave uprava u narednom razdoblju naznačit će kretanje u idućih par mjeseci.

Za razumijevanje burze može koristiti model Current Market Valuation. Njega sam detaljno opisao u rujnu 2021. na Ekonomskom labu, kad sam najavio korekciju, jednako kao i kolega Ivica Brkljača. Sad je (sredinom siječnja 2023.), prema tom modelu, sve na svom mjestu: pogledajte i sami. No, ne treba zaboraviti osnovni zakon koji se stalno javlja: povratak na srednju vrijednost.

Da sažmem, ne nedostaje zbunjenosti. No, ona je ipak manja nego prije nekoliko mjeseci.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: