Tjedna čitanka #107

Cjenovna strategija

Je li FED uspio pobijediti inflaciju i znači li to da ćemo uskoro imati povoljnije zaduživanje? U ovoj čitanci donosim i nastavak savjeta o isplati dobiti: provjerite zašto je važno znati koja je vaša održiva stopa rasta poslovanja. Tu su i prednosti i nedostaci CAGR-a, kao i gostujući članak koji nastoji odgovoriti na pitanje: koja je cjenovna strategija najbolja za vas? Na koncu nešto slatko: cijene šećera doživjele su prvi pad nakon 10 mjeseci. Provjerite kako se kreću i ostale komponente globalnog indeksa cijena hrane!

Petak, 14.7.

ŠTO JE CAGR TE KOJE SU NJEGOVE PREDNOSTI I MANE

Možda ste već naišli na CAGR na ovom blogu. Spominjao sam ga u tekstu o rastu privatnih ulaganja u Hrvatskoj, gdje sam iznio i osnovnu formulu za računanje. Isto tako, naveo sam ga kad sam analizirao cijene sladoleda te istaknuo da će tržište sladoleda rasti po CAGR-u od 4,2 posto u ostatku desetljeća. No, pritom nisam pojasnio: što je CAGR ili složena godišnja stopa povrata? Kad ga koristimo? Koje su njegove prednosti, a koji su nedostaci o kojima moramo voditi računa? Pogledajte ovdje.

Četvrtak, 13.7.

FED NA RUBU POBJEDE?

Doživjeli smo i to. Pad inflacije u SAD-u znači da je FED uspio spustiti stopu na 3 posto. Unatoč tome, 92 posto tržišta misli da će FED svejedno podići kamatne stope za 0,25 postotna boda za nešto manje od dva tjedna. Znači li to da je FED na rubu pobjede i mekog slijetanja ili će Powell svejedno imati razloga za zabrinutost? Tko je jedini gubitnik ovog smanjenja potrošačke inflacije? I što nam govore cijene iz proizvodnje? Saznajte u ovom kratkom osvrtu.

Srijeda, 12.7.

KOJA JE PRAVA CJENOVNA STRATEGIJA ZA VAS?

Pogrešno određivanje cijena može gurnuti vaš biznis u provaliju. Naime, cijene naših proizvoda ili usluga imaju direktan utjecaj na visinu prihoda poduzeća. Ako ih odredimo previsoko, imat ćemo gubitak prihoda od prodaje. Ako ih odredimo prenisko, imat ćemo gubitak prihoda od prodaje. Koja je, dakle, cjenovna strategija najbolja? Odgovor nije jednoznačan: ona mora biti prilagođena našoj industriji i poslovnom modelu. Pronađite koja je cjenovna strategija najbolja za vas u najnovijem gostujućem članku Mihovila Katića.

Utorak, 11.7.

KONAČNI PAD GLOBALNIH CIJENA ŠEĆERA

FAO-ov indeks cijena hrane u lipnju ponovno je pao za 1,7 bodova ili 1,4 posto u odnosu na svibanj. Time se nalazi čak 37,4 boda ili 23,4 posto u odnosu na maksimum, postignut u ožujku 2022., neposredno nakon početka ruske invazije. Pogledajmo što se događa po podindeksima!

ŠEĆER

Ovaj pad iz mjeseca u mjesec specifičan je jer označava i prvi pad cijena šećera nakon čak 10 mjeseci! Za to je zaslužna ponajprije dobra situacija sa šećernom trskom u Brazilu i usporena potražnja, osobito u Kini kao najvećem uvozniku.

MESO

Indeks je ostao gotovo nepromijenjen i nalazi se na 117,9 bodova. Piletina i svinjetina su nešto rasle, dok su goveđe i ovčje meso u padu.

MLIJEKO

Pad od 1 boda na mjesečnoj razini znači da je ukupni pad u odnosu na lipanj 2022. iznosio čak 33,4 boda. Cijene mlijeka su snižene jer je proizvodnja visoka, iako je maslac u određenom porastu zbog visoke potražnje na Srednjem istoku.

BILJNA ULJA

Pala su za 2,9 bodova na 115,8 bodova u lipnju. To je najniža razina od studenog 2020. Visoko stanje zaliha i smanjena globalna potražnja glavni su faktori koji su utjecali na pad cijena ulja.

ŽITARICE

Trenutno se nalaze na 39,7 bodova ili 23,9 posto nižoj razini u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Pad u odnosu na svibanj iznosi 2,7 bodova ili 2,1 posto. Sve važnije žitarice doživjele su pad cijena, između ostalog i zbog povoljnih klimatskih uvjeta kod glavnih proizvođača.

Svim trgovcima, ali i proizvođačima, savjetujem redovito praćenje ovog indeksa kako bi razumjeli stanje na tržištu, smanjili rizike i bolje koordinirali nabavne, odnosno prodajne procese.

Ponedjeljak, 10.7.

ISPLAĆIVANJE DOBITI I ODRŽIVA STOPA RASTA

Prošli ste tjedan mogli čitati o tome kad je najbolje isplatiti dobit. Naime, ako poduzeće postoji već neko vrijeme, trebalo bi vraćati dobit vlasnicima na njihov ulog. Ostvarena dobit se, kao što znamo, može zadržati ili isplatiti vlasnicima. Ovaj put se bavimo pitanjem: znate li koliko dobiti možete isplatiti, bez da ugrozite rast poslovanja? Tu nam pomaže održiva stopa rasta poslovanja, koja je iznimno važna za svakog menadžera. Provjerite kako je povezana s isplatom dobiti i financiranjem poduzeća!

***

Ako ne želite propustiti sljedeću čitanku, prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

A ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: