Pad inflacije u SAD-u: je li FED na rubu pobjede?

Pad inflacije u SAD-u

Doživjeli smo i to. Pad inflacije u SAD-u znači da je FED uspio spustiti stopu na 3 posto. Unatoč tome, 92 posto tržišta misli da će FED svejedno podići kamatne stope za 0,25 postotna boda za nešto manje od dva tjedna. Što sam o novim podizanjima rekao ranije pročitajte ovdje, a pogledajmo o čemu se zapravo radi.

PAD INFLACIJE POVEĆAVA ŠANSE ZA MEKO SLIJETANJE

Preciznije, potrošačka inflacija iznosila je 3 posto na godišnjoj razini, a stopa bez hrane i energije iznosila je 4,8 posto. Gledano u odnosu na svibanj, rast je iznosio 0,2 posto. Proizvođačka je inflacija praktično nestala: godišnja stopa iznosila je samo 0,1 posto.

Šanse za meko slijetanje su sada još i veće. Prošli tjedan su stvarni prinosi (TIPS) za desetogodišnje američke obveznice skočili na 1,8 %, gdje nisu bili od ljeta 2009. No, nakon jučerašnje objave podataka o inflaciji, pali su na puno manjih 1,55 posto.

Inflacija lišena efekata hrane, energije i stanovanja isto je u padu. Sutra kreću i kvartalni financijski izvještaji američkih korporacija. Sezonu objava otvaraju banke. Ako se pokaže da su kompanije i dalje otporne te da stvaraju dobit, to neće samo opravdati dosadašnji visok rast indeksa, već i otvoriti put za daljnje napredovanje.

KOJA JE NOVA FED-OVA BRIGA?

FED je, doduše, oprezan. Ne želi napraviti pogrešku iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća i prebrzo proglasiti pobjedu nad inflacijom. Bit će strpljiviji.

Ono što sve više brine monetarnog policajca, sudeći po izvještaju Beige Book, u zadnjim mjesecima postala je dostupnost kredita. Inflacija i recesija sve se manje spominju, a dostupnost kredita predstavlja najveći rizik koji spominju.

Podizanje kamatnih stopa donijet će probleme zaduženijim poduzećima, koje će sve skuplje refinancirati svoje kredite. Porast stope nenaplativih kredita, poznatih i kao NPL, očekivan je. To će donijeti i povećani broj zombi kompanija: onih koje ne mogu podmiriti niti kamate na dugove. Kako možete prepoznati zombije u svom okruženju? Provjerite Altmanov Z-score za svoje kupce, dobavljače i partnere. To je provjereni alat koji je jednostavno koristiti.

Jedini gubitnik je zasad dolar. Trenutno je na najnižoj razini u 15 mjeseci (EUR/USD preko 1,11). Čini se kao da bi se mogla obistiniti teorija dolarskog osmijeha. Iako je moj bazni scenarij do ovog trenutka bio recesija, počinjem se pitati nije li Jerome Powell ipak uspio meko sletjeti.

To, naravno, ne znači da ćemo sutra opet imati jeftine kredite. Prozor jeftinog novca je zatvoren, sad je paradigma drukčija.

No, ako trebate pripremiti poslovni plan i dokumentaciju za kredit ili saznati koju kamatnu stopu biste mogli dobiti, javite se i pronaći ćemo najbolje rješenje za vaš biznis.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: