Tjedna čitanka #110

Hrvatska inflacija

Kao što sam najavio, imali smo kratku pauzu od čitanki do ovog tjedna. Na samom kraju prošlog mjeseca, vidjeli smo kako je hrvatska inflacija druga najviša u eurozoni, a početak kolovoza obilježio je američki pad kreditnog rejtinga. Provjerite što bi to moglo značiti za naše, ali i svjetsko gospodarstvo. U ovom broju saznajte i što nam govori prinos na desetogodišnju obveznicu američkog Ministarstva financija te zašto cijene nafte opet rastu. Na koncu, stigle su i nove procjene vrijednosti svih hrvatskih poduzeća. Pogledajte gdje ih možete pronaći i zašto ih preporučujem svima koji razmišljaju o prodaji poduzeća, povlačenju iz upravljačke strukture ili akvizicijama na domaćem tržištu!

ŠTO SE KRIJE IZA PADA AMERIČKOG KREDITNOG REJTINGA

Vjerojatno ste čuli kako je Fitch spustio rejting SAD-a, odnosno njenih obveznica. Pad američkog kreditnog rejtinga se, međutim, zbiva u dubokom teritoriju negativne krivulje prinosa. Fitch je spustio američki kreditni rejting s AAA na AA+. Je li to zaista arbitrarna odluka, kakvom ju je nazvalo američko Ministarstvo financija? Ili je Fitch u pravu sa svojim obrazloženjima? Koje lekcije možemo naučiti iz ovog downgradea i zašto bi poduzetnici trebali uvijek znati svoj kreditni rejting? Više o tome ovdje.

TAJNE PRINOSA NA DESETOGODIŠNJU OBVEZNICU

Na ovom ste blogu mogli često naći na pojam “prinos na desetogodišnju obveznicu”. Zašto se on tako često spominje i koristi? U poslovnim financijama, on se uobičajeno uzima kao referentna točka za sigurno ulaganje, odnosno kao zamjena za teoretsku veličinu koju nazivamo bezrizična stopa (risk-free asset).

Nedavno mi je privukla pozornost izjava izvjesnog Billa Grossa, kojeg zovu i Bond King, koji je rekao da je desetogodišnji prinos prenizak (“treba biti barem 4,5 %”). U prijevodu, da su obveznice preskupe. Kako bi eventualna korekcija cijena mogla pogoditi američke regionalne banke? I zašto bi svatko trebao pratiti kretanje prinosa na desetogodišnju obveznicu? Saznajte ovdje.

OBNOVLJEN RAST CIJENA NAFTE

Neće vas iznenaditi podatak da je prošli tjedan cijena sirove nafte Brent dosegnula najvišu cijenu još od siječnja ove godine. O čemu se zapravo radi i zašto se barelom sirove nafte trenutno trguje po 85 dolara?

Reuters prenosi: “Međunarodna agencija za energiju (IEA) izjavila je kako je globalna ponuda nafte pala za 910 tisuća barela dnevno u srpnju, dijelom zbog snažne redukcije u saudijskoj proizvodnji. No, ruski je izvoz nafte ostao stabilan na okvirno 7,3 milijuna barela dnevno u srpnju.” Za sljedeću godinu, i IEA i OPEC očekuju usporenje rasta potražnje za naftom. Razlog tome su, ponajprije, slabiji makroekonomski izgledi i tranzicija prema vozilima na električni pogon.

Poseban fokus bit će na Kini: ona će, prema procjenama IEA, biti zaslužna za 70 posto rasta potražnje za naftom u ovoj godini. Ako kinesko gospodarstvo nadmaši ili podbaci u odnosu na očekivanja, to će se vjerojatno reflektirati i na cijenama crnog zlata.

RAZMIŠLJATE LI O PRODAJI SVOG PODUZEĆA? PROČITAJTE OVO.

Kao što vam je možda poznato, dio sam grupe suradnika koji prvi i jedini nude procjene vrijednosti za sva hrvatska poduzeća. Nju možete pronaći na BON.HR portalu. Ponosni smo što je ova procjena 100% hrvatski proizvod.

Ona je zamišljena kao brz i povoljan prvi korak ako:

– razmišljate o prodaji svog poduzeća ili udjela u poduzeću
– razmišljate o povlačenju iz upravljanja svojim poduzećem i prepuštanju štafete mlađim članovima obitelji ili zapošljavanju profesionalnog menadžmenta
– razmišljate o kupnji udjela u drugom poduzeću koje nije izlistano na burzi
– zastupate investitora u hrvatska poduzeća i želite pronaći zanimljive investicijske prilike u Hrvatskoj
– želite imati neovisnu i objektivnu procjenu vrijednosti poduzeća kao dio šire usluge, što je pogodno za odvjetnička ili revizorska društva
– radite u kompaniji koja ima strategiju širenja putem spajanja i akvizicija.

Ovako možete puno povoljnije provjeriti koliku cijenu možete očekivati, prije nego potencijalno započnete proces spajanja ili akvizicije. On je složen i dugotrajan, a obično donosi stotinjak puta veće troškove od procjene vrijednosti na BON.HR portalu.

Kako do procjene vrijednosti? Imate dvije opcije: Premium+ paket, koji nudi sve procjene vrijednosti na dlanu. Ako vas zanima samo procjena za vlastito poduzeće, povoljnija opcija je certifikat procjene vrijednosti.

On vam donosi trend kretanja procjene vrijednosti te osnovne pokazatelje i metrike s pojašnjenjima. Ako odaberete novu PRO verziju, tu je opširniji prikaz procjena i Altmanov Z-Score u duljoj vremenskoj seriji. On je koristan za prepoznavanje potencijalnog rizika od bankrota.

Certifikati su dostupni na hrvatskom i engleskom jeziku, što je posebno praktično ako imate potencijalnog investitora ili kupca iz inozemstva. Iznosi su, naravno, u eurima.

HRVATSKA INFLACIJA DRUGA U EUROZONI

Posljednji dan u mjesecu stižu nam prve procjene inflacije za sve zemlje eurozone. Ako pogledamo objavu Eurostata, primijetit ćemo da je hrvatska inflacija, mjereno HICP metodom koja omogućuje usporedbu s drugim zemljama, u srpnju rasla po drugoj najvišoj stopi u eurozoni. Inflacija se na razini eurozone spustila na 5,3 posto.

Što se podataka o BDP-u tiče, podaci za drugi kvartal stigli su samo za dio zemalja. Tako vidimo da, mjereno kvartal na kvartal, Njemačka stagnira, a Francuska i Španjolska bilježe blagi rast (0,5 te 0,4 posto). Eurozona, prema prvoj procjeni, bilježi plus od 0,3 posto. Odsad ključne podatke o Hrvatskoj možete vidjeti i na naslovnici moje web stranice. Prikazivat ću četiri ključne vrijednosti za Hrvatsku prema posljednjim dostupnim podacima, a ako se pokaže potreba, to možda i proširim u budućnosti. To su: hrvatska inflacija i rast BDP-a, prosječna kamatna stopa za kredite poduzećima te nominalni rast plaća.

***

Ako ne želite propustiti sljedeću čitanku, prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

A ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: