Tjedna čitanka #139

Konferencija u Sinju

Danas, osim rođendana, obilježavam i sedam godina poduzetništva. Naime, tad sam napustio bankarstvo i prešao u konzultante. U ovoj čitanci možete pronaći moj osvrt na to putovanje. U četvrtak je održana Dobitna formula, poduzetnička konferencija u Sinju, gdje sam bio izlagač i moderator panela. Ova mala konferencija za male poduzetnike u malom gradu pokazala je da dalmatinsko zaleđe ima puno potencijala. U čitanci pronađite i intervju neposredno prije konferencije te razloge zbog kojih su kamatne stope na kredite i depozite u padu. Na kraju, provjerite zašto nije dobro financirati investicije iz operativne dobiti te koja je alternativa.

Petak, 22.3.

SEDAM GODINA PODUZETNIŠTVA

U subotu slavim dva rođendana. Naime, 23. ožujka proslavljam sedam godina poduzetništva. Otišao sam iz bankarstva nakon 17 godina rada, točno na svoj četrdeseti rođendan. Velika odluka. Iz ove perspektive, mogu li reći da sam bio uspješan kao poslovni i financijski konzultant? I što sam naučio kroz ovo razdoblje o sebi, poduzetništvu, suradnji i brizi za buduće naraštaje? Provjerite u ovom kratkom osvrtu!

Četvrtak, 21.3.

ODRŽANA PODUZETNIČKA KONFERENCIJA U SINJU

U četvrtak je na programu bila poduzetnička konferencija u Sinju pod nazivom Dobitna formula. Namijenjena je onima koji žele poboljšati svoje poslovanje i ostvarivati (veću) dobit. Izložio sam jednu od evergreen tema: najčešćim financijskim pogreškama kod poduzetnika. Upozorio sam da se često više isplati manje zaraditi ako to uključuje znatno manji rizik, nego više zaraditi uz puno veći rizik. Uz mene, mogli ste čuti izlaganja stručnjaka iz područja računovodstva, poslovne inteligencije, poslovnih informacija, bespovratnih sredstava i marketinga, koja su činila jednu zaokruženu cjelinu.

Na kraju sam moderirao panel s temom “Možemo li do poduzetničkog buma u Cetinskoj krajini?”, na kojem smo mogli čuti zanimljiva razmišljanja i iskustva kolega poduzetnika, ali i pitanja publike. Osobito me raduje što je među okupljenim poduzetnicima prevladavala nova, mlada generacija u dvadesetima i tridesetima, koja je pokazala spremnost investirati u svoja znanja i vještine. Više detalja o izlaganjima i dio promišljanja panelista saznajte u izvještaju.

Srijeda, 20.3.

ZAŠTO NIJE DOBRO FINANCIRATI INVESTICIJE IZ OPERATIVNE DOBITI

Pažljivo financiranje investicija ključno je za dugoročnu stabilnost vašeg poduzeća. Naime, zlatno pravilo financiranja kaže da se dugotrajna imovina financira ponajprije iz dugoročnih izvora financiranja. Ako se pravilo prekrši i investicije se financiraju iz operativne dobiti, onda ćete utrošiti najlikvidnija sredstva na nabavu imovine koja će vam vraćati ulog tek kroz višegodišnje razdoblje.

Dakle, radni kapital ne treba koristiti za investicije, već za ono što je namijenjen: financiranje redovnog poslovanja. Zalihe, materijal, plaće, režije, najmove, poreze. Ovo je još važnije ako vaše poduzeće brzo raste. U tom slučaju, trebat ćete nabavljati više zaliha ili zapošljavati više ljudi. Likvidnost od tog rasta možda se neće pojaviti na vašem računu dovoljno rano da podmirite povećane troškove materijala, prodaje i osoblja.

Utorak, 19.3.

KAMATNE STOPE U PADU!

Mediji počinju izvještavati o padu kamatnih stopa na oročenu štednju. U ovom članku piše da su jesenas “banke krenule u svojevrsnu ‘utrku‘ u tome tko ima najviše kamate na štednju, ovome je trendu došao kraj”. No, na mom ste blogu mogli čitati zašto domaće banke zapravo nisu ni krenule u veliku utrku za depozitima: veliko smanjenje obvezne rezerve i obilje eura koje je pristiglo tijekom konverzije.

Nisu počele padati samo kamatne stope na depozite, već i na kredite poduzećima. Prema podacima HNB-a, prosječne kamatne stope na kredite nefinancijskim društvima (poduzećima) vrijednosti 0,25 do 1 milijun eura u siječnju su pale s prosinačkih 5,33 na 4,76 posto. Kad promotrimo strukturu ovih kredita po ročnosti, osobito je drastičan pad kod ročnosti duljih od godinu dana.

To sam nedavno primijetio i kod jednog klijenta. On je dobio ponudu za investicijski kredit s kamatnjakom otprilike jedan postotni bod nižim od očekivanog. A ako želite provjeriti koliku bi kamatnu stopu vaše poduzeće moglo dobiti kad bi tražilo kredit, kontaktirajte me za procjenu.

Ponedjeljak, 18.3.

RAČUNOVOĐE KLJUČNI ZA POSLOVANJE

U razgovoru prije konferencije Dobitna formula, pitan sam o utjecaju rasta kamatnih stopa na poslovanje poduzetnika. Na to sam istaknuo: “Poduzetnici su suočeni s većim troškovima zaduživanja, što znači da imaju smanjene mogućnosti za brži rast i razvoj poslovanja. Preporučujem zato koncentraciju na brzinu, a ne toliko na visinu očekivanog povrata investicije i visinu isplativosti.”

Dodao sam i da su računovođe iznimno važni za poslovanje poduzetnika: “Smatram da mikro i malim poduzetnicima, koji se u velikom dijelu oslanjaju na vanjsku uslugu knjigovodstvenih i računovodstvenih ureda, nisu svjesni da su im ti ljudi ključni. Oni su uglavnom nedovoljno plaćeni za ogromnu uslugu koju čine čitavom financijskom i ekonomskom sustavu, jer uvode red u poslovanje znatnog dijela poduzetnika te se brinu o ispunjavanju regulatornih i poreznih obveza.”

***

Ne propustite sljedeću čitanku! Prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

Ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: