Tjedna čitanka #51

Rušenje inflacije

Prešli smo pedeset tjednih čitanki, a tema i ovog tjedna nije previše različita od prethodnih: ubrzanje inflacije, rušenje inflacije, inflacijski pritisci… Ipak, dotaknuo sam se i američke fiskalne konsolidacije te boljeg položaja dolara u odnosu na euro. Tu je i konačan poraz za često spominjani Team Transitory. Saznajte i kako je FED-u dosad išlo rušenje inflacije te kako će promjene referentnih kamatnih stopa utjecati na procjene vrijednosti poduzeća. Zaključujem s kratkim osvrtom na ispunjavanje kriterija za uvođenje eura te glavoboljama Zdravka Marića.

Petak, 13.5.

HOĆE LI USPJETI AMERIČKA FISKALNA KONSOLIDACIJA?

Prošlotjedno obraćanje urbi et orbi čelnika FED-a Powella uvjerilo je tržište samo na jedan dan da neće biti povećanja od 0,75 posto u neko buduće predvidivo vrijeme (u prijevodu: do kraja godine). Dobici od jednog dana prebrisani su drugi dan i tako smo kraj tjedna dočekali u minusu. No, je li FED zaista gubitnik? I koliko smo blizu da doživimo paritet dolara i eura, unatoč ili zahvaljujući američkom stezanju remena?

Saznajte više o tome ovdje.

Četvrtak, 12.5.

KONAČAN PORAZ ZA TEAM TRANSITORY

Dok Crobex s puno nižim prometima pleše oko nule, europski Stoxx 600 indeks u jutarnjim satima potonuo je 2,2 % na dnevnoj razini. Američki izvoz inflacije u svijet, o čemu je bilo riječi na prošlotjednoj Liderovoj konferenciji centralnih bankara i samo običnih bankara u Rovinju, djeluje kao klistir na mnogim tržištima.

Vrućih američkih 8,3 % inflacije na razini potrošača (tzv. CPI, Consumer Price Index) za travanj YoY na prvu djeluje kao usporavanje u odnosu na ožujačkih 8,5 %. No, ako se uzme tzv. Core CPI, i to na mjesečnoj razini porasta od 0,6 % (godišnje 7,2 %), to je zabrinjavajuće. Naime, prethodno očitanje mjesec na mjesec u ožujku je bilo 0,3 %, pa je travanjsko dvostruko veće.

Tim teže jer je konsenzus očekivanog očitanja bio na 0,4 %. Taj sržni dio inflacije (tzv. core CPI) naime isključuje hranu i energiju. Utjecaj inflacijskih pritisaka širi se i izvan uobičajenih sumnjivaca, jer su se cijene hrane i energije stabilizirale, a duh iz boce je pobjegao je na sve ostalo. Ovo je poruka s tržišta za FED i Powella, koji je zbog pogrešne procjene da je inflacija prolazna i prijelazna zakasnio s djelovanjem i stalno kaska za tržištem. Konačni poraz za Team Transitory ne pruža nikakvo zadovoljstvo: posljedice ćemo osjetiti svi. Tim više ako nas i dalje budemo bez garda, kao Lagarde.

Srijeda, 11.5.

VJEROJATAN RAST PROCJENA VRIJEDNOSTI ZA 2021.

Znamo da je Hrvatska imala V-oporavak u 2021. Stoga se očekuje da su rezultati poduzeća bili jako dobri. Kako su financijski izvještaji poduzeća za 2021. mahom predani, u narednom mjesecu će postati dostupne i procjene vrijednosti poduzeća koje izrađujem za konzultantsku kuću Prima Bon. To sam i komentirao na predavanju za RiF Split i RiF Rijeka u ožujku: očekujem rast vrijednosti poduzeća za 2021. u odnosu na 2020.

Trenutni dostupni financijski rezultati pokazuju rast marži profitabilnosti. To će, uz niske kamatne stope u 2021., vrlo vjerojatno dovesti do povećanja vrijednosti poduzeća za 2021. S druge strane, u 2022. vidimo rast prinosa na hrvatske državne obveznice. Kakve će to imati posljedice, provjerite ovdje.

Utorak, 10.5.

RUŠ ENJE INFLACIJE: Š UMA PUNA MEDVJEDA

S&P 500 indeks je u ponedjeljak pao ispod 4,000 bodova, po prvi put od ožujka 2021. Danak je to trodnevnoj medvjeđoj reakciji na povećanje kamatnih stopa i povišenu razinu inflacije, iako je indeks danas zabilježio blagi oporavak.

“Unatoč našem očekivanju padajuće inflacije i održanja rasta, vjerujemo da se investitori trebaju pripremiti na daljnju volatilnost kod vrijednosnica, kod značajnih pomaka u ključnim gospodarskim varijablama i tržištima obveznica”, napisao je Mark Haefele iz UBS-a. Jesu li rast kamatnih stopa, smanjenje bilanci, kinesko zaključavanje i ruska invazija uvod u recesijsku stagflaciju? Sve je moguće. Prvi scenarij sam opisao prošlog tjedna: bezgrešna inflacija ili “mekano slijetanje”. Sve divno i krasno.

Drugi scenarij je pak loš, a treći zao. Loš scenarij je recesija, a treći stagflacija. U recesiji bismo vidjeli rušenje inflacije, ali bi se to platilo padom gospodarske aktivnosti i manjim porastom nezaposlenosti. U stagflacijskom scenariju, FED ne uspijeva potpuno suzbiti inflaciju, pa je ipak povišena, iako nema recesije. No, nema ni nekog rasta.

Kad promatramo rušenje inflacije, FED-ov dosadašnji skor je 100 posto. Koja će biti cijena? Ostaje vidjeti.

Ponedjeljak, 9.5.

ISPUNJAVAMO LI KRITERIJE ZA UVOĐENJE EURA?

“Inflacija će nastaviti ubrzavati u mjesecima koji dolaze, a to nema veze s uvođenjem eura”, izjavio je prije nekoliko dana hrvatski ministar financija Zdravko Marić, ususret rebalansu proračuna. Inflaciju sam počeo najavljivati još u siječnju 2021., prije nego je to ušlo u mainstream. Zato sam svojim klijentima, bilo da se radilo o mogućim preuzimanjima, kupnji opreme i strojeva ili uobičajenom poslovnom planiranju, savjetovao da izrađuju različite analize osjetljivosti (jednodimenzionalna) te analize scenarija (dvodimenzionalna analiza). Naravno, moguće su i višedimenzionalne analize poput Monte Carlo analize, no bolje je i ono osnovno nego ništa. Mnoga poduzeća to ne rade i upadaju u tipične financijske pogreške. Pročitajte zašto ne trebamo samo rebalans državnog proračuna, već i rebalans proračuna poduzeća!

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: