Tjedna čitanka #91

Subvencioniranje struje

Stigli smo i do ’91., ali čitanke! U ovom tjednu čini se kao da su se tržišta smirila, no već treći tjedan zaredom problemi isplivaju petkom. Dosad bi se rješavali tijekom vikenda. Naime, u petak su novinari izrešetali i Macrona i Scholza i Lagarde zbog poteškoća s Deutsche Bankom. U međuvremenu je ova banka odlučila otkupiti tzv. additional tier 2 obveznice po nominali, nakon čega je vratila dio gubitka vrijednosti dionice. O kapitalu banke i njihovim vrijednosnicama više sljedeći tjedan. Iz ovog tjedna izdvajam popularan članak o razlici između likvidnosti i solventnosti. Osvrnuo sam se i na subvencioniranje struje koje će, ponovno, platiti porezni obveznici. Tu je i pozadina FED-ovog novog podizanja kamatnih stopa te posljedice rezanja subvencija za električna vozila u Njemačkoj. Na koncu, provjerite što donosi europski plan za rijetke metale i smanjenje ovisnosti o uvozu iz Kine.

Petak, 24.3.

EUROPSKI PLAN ZA RIJETKE METALE

Europa ima rijetko ambiciozan plan oko rijetkih metala i materijala, koji su ključni za europsko novo, zeleno i digitalno. Gotovo 90 posto ovih metala i spojeva trenutno dolazi iz Kine, dok kod rijetkih metala potrebnih za magnete u elektromotorima taj udio raste do 98 posto. A po pitanju energetike? Isto tako, Kina je sve moćnija.

Kako je Europska komisija zamislila ovaj plan i koji su joj glavni rivali? I zašto Hrvatska ne smije ostati po strani? Saznajte u posljednjem pregledu.

Četvrtak, 23.3.

ŠTO STOJI IZA FED-OVOG PODIZANJA KAMATNJAKA

FED je u srijedu navečer objavio odluku o povećanju kamatnih stopa za 0,25 postotna boda, čime je gornji prag temeljne i referentne kamatne stope došao na okruglih 5 %. Time je zaokružen godišnji ciklus jednog od najbržih kampanja podizanja kamatnih stopa.

No, koja je riječ napravila značajnu razliku u izlaganju njegova čelnika, Jeromea Powella? I koje rezultate bankarske krize očekuje FED u bliskoj budućnosti? Pročitajte moju analizu tiskovne konferencije.

Srijeda, 22.3.

REZANJE SUBVENCIJA U NJEMAČKOJ I CIJENE LITIJA

Njemačka, ključno europsko tržište automobila, s krajem je 2022. ukinula subvencije za električna vozila. Naime, Nijemci su prošlog ljeta odlučili da neće produljivati dvogodišnji subvencijski plan. On je bio alociran u njemačkom proračunu u iznosu od 3,4 milijarde eura.

Resorni ministar je izjavio da nema potrebe za daljnjim subvencijama zbog rastuće popularnosti električnih vozila. Sad se čini da je njemačka vlada pogrešno procijenila situaciju. Kako je ovo povezano s cijenama litija i zašto Njemačka ruši europski plan za zabranu motora s unutarnjim izgaranjem? Više saznajte ovdje.

Utorak, 21.3.

NEMA BESPLATNOG RUČKA: SKUPO SUBVENCIONIRANJE STRUJE

Kamatne stope zasad daleko više rastu za poduzeća, negoli za stanovništvo, stoji u novom biltenu HNB-a. Plasmani su rasli za sva poduzeća, a generator su u značajnoj mjeri bila upravo energetska poduzeća. Simptomatično je kako je, prilikom izglasavanja jesenskog paketa mjera Vlade u visini 21 milijardi kuna, teret krize trebao ponijeti i HEP s iznosom od 6 milijardi kuna. Pogađate, HEP je upravo toliko novca imao na računu na kraju prvog polugodišta te godine.

Kako je s tim povezano subvencioniranje struje, i zašto bi taj teret mogli opet ponijeti porezni obveznici? Provjerite u ovom osvrtu.

Ponedjeljak, 20.3.

RAZLIKA IZMEĐU LIKVIDNOSTI I SOLVENTNOSTI

U krizi se često vraćamo osnovama. Tako sam i ja odlučio obraditi neke osnovne financijske termine. Za početak, u financijama je ključan faktor vrijeme: i to toliko, da vremenska preferencija određuje vrijednost nečega.

U prijevodu, nije svejedno kada će se povrati na uloženo događati, pa zato ne smijete jednostavno zbrajati kao: uložio sam četiri milijuna, a u idućih pet godina dobio sam po milijun, dakle, u plusu sam za milijun. Kako se ova vremenska preferencija vidi u kriznim situacijama? Pa, govori se da je aktualna bankarska kriza zapravo kriza likvidnosti. Spominju se različiti instrumenti, a tako i solventnost.

Zato pojašnjavam što je likvidnost, a što solventnost te koji su tipični pokazatelji za jedno i drugo.

***

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: