Najčitaniji članci na blogu u 2023. godini

Najčitaniji članci u 2023.

Ova godina je, naposljetku, donijela stabilizaciju. Moje prognoze da se u 2023. nećemo tako lako vratiti na stanje iz 2019. obistinile su se u dijelu koji se tiče troškova financiranja, koji su značajno narasli. No, inflacija se primirila na europskom tlu, puno više no što je ECB očekivao. SAD se i dalje uspješno igra skrivača s recesijom, dok je eurozona u stagnaciji. Mala se Hrvatska dobro drži, premda je inflacija među najvišima unutar europodručja. Jesu li to teme koje su vas, dakle, najviše zanimale? Najčitaniji članci u 2023. na ovom blogu mogli bi vas iznenaditi!

LIKVIDNOST I SOLVENTNOST: VRUĆE TEME 2023.

U vrijeme kad financiranje postaje sve skuplje, važno je biti likvidan i kvalitetno upravljati novcem. Ne čudi, stoga, da ste upravo članak o likvidnosti i solventnosti pregledali na tisuće puta na ovom blogu. Iz njega izdvajam: “Jako je važno da ne radite ovu pogrešku: novac kojeg dugujete u kratkom roku (npr. za plaćanje rate duga ili dobavljača) upotrijebite za investicije čiji povrat dolazi u puno duljem roku. Možda mislite da je to zdravorazumski. Iznenadili biste se koliko poduzeća radi ovu grešku!”

BANKARSKA KRIZA IZ OŽUJKA

Povećani troškovi financiranja ne ugrožavaju samo poduzeća. Obili su se o glavu i jednoj kalifornijskoj banci. O čemu se radilo? “SVB-ova kriza ima korijen u riziku povećanja kamatnih stopa: obveznički portfelj banke vrijedan 1,8 milijardi dolara bio je realiziran s gubitkom.” Potresi su se nastavili, no kriza je zauzdana i u drugoj polovici godine nismo gledali sličan scenarij. Više o svemu pročitajte ovdje.

STIŽE LI NAM PAD CIJENA NEKRETNINA?

U situaciji kad rastu kamatne stope, ceteris paribus, padaju cijene različitih oblika imovine. Zašto se ovo događa? U siječnju sam to protumačio ovako:

“Kako kamatne stope na kredite polako rastu, to generalno utječe na smanjenje potražnje za nekretninama iz dva razloga:

1. Onima koji razmišljaju o kupnji stambene nekretnine na kredit, anuiteti će biti viši. To smanjuje njihovu kupovnu moć i, samim time, potražnju.

2. Onima koji razmišljaju o kupnji stambene nekretnine kao ulaganja, više kamatne stope učinit će atraktivnijim druge prilike. Primjerice, obveznice.”

Cjelovit osvrt možete pronaći ovdje.

MITOVI O BANKAMA U KOJE TREBATE PRESTATI VJEROVATI

“Ovaj blog, koji će uskoro postati tinejdžer, prvu je objavu lansirao još u prosincu 2010. Tad sam nastojao srušiti neke predrasude o bankarima i bankarstvu. No, ne biste vjerovali: mitovi o bankama i dalje su široko rasprostranjeni.” U međuvremenu smo došli do tog 13. rođendana bloga, a o kojim je mitovima riječ, provjerite ovdje.

KAKO IZGLEDA RADNI DAN FINANCIJSKOG KONZULTANTA

Premda to nisam očekivao, velik dio čitatelja zanimalo je kako izgleda moj prosječni radni dan. Naime, odlučio sam prikazati koje su moje najčešće redovne aktivnosti te ciljevi s klijentima koji me angažiraju kad im treba stručna pomoć. Većina njih ima prihode u razini od 500 tisuća do 10 milijuna eura i financijski menadžer im nije potreban na puno radno vrijeme ili svaki radni dan. Kako sve stignem i čime se bavim pronađite ovdje.

NAJČITANIJI ČLANCI U 2023. GOVORE NAM…

Ukratko, ovi mi članci govore da moje čitatelje zanima kako funkcioniraju financije poduzeća i banke. Isto tako, vidim nastojanje za podizanjem opće razine financijske pismenosti te praćenjem ključnih ekonomskih tema.

Ako vas zanima kontinuirano praćenje najvažnijih događaja iz svijeta financija i ekonomije, prijavite se na besplatni newsletter ovdje. Time se možete pridružiti brojnim poduzetnicima, financijskim stručnjacima i medijskim djelatnicima koji već prate moju Tjednu čitanku.

Na koncu, svima želim da budemo spremni na uspješnu 2024. godinu!

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: