Tjedna čitanka #149

Kako prodavati pametnije

Nema besplatnog ručka, to je istina. Ali ima drugih stvari koje su besplatne, kao što je poduzetnička konferencija Dobitna formula sljedećeg tjedna u Svetoj Nedelji. Nadalje, savjetujem kako prodavati pametnije uz korištenje besplatnog probnog razdoblja na Bon.hr portalu. Osim ovih informacija, saznajte i koliko je rastao domaći BDP, a koliko europski. U eurozoni bilježimo suficit bilance plaćanja za prošlu godinu, provjerite zašto to ne mora biti dobar znak. Na koncu, jučer smo saznali da europska inflacija ponovno raste: kako će se to odraziti na kamatne stope?

Petak, 31.5.

INFLACIJA U EUROPI UBRZAVA: ŠTO ĆE NAPRAVITI ECB?

U svibnju 2024., godišnja inflacija u eurozoni porasla je na 2,6 %. To je prvi rast godišnje stope u posljednjih pet mjeseci, prema preliminarnim procjenama. Zašto inflacija ubrzava i znači li to da će ECB revidirati svoje planove o lipanjskom spuštanju kamatnjaka? Kakva je situacija s Hrvatskom i zašto smatram da je pravo vrijeme za fiskalni konzervativizam? Provjerite ovdje.

Četvrtak, 30.5.

DOĐITE NA DOBITNU FORMULU 5. LIPNJA U SVETOJ NEDELJI

Dugo sam želio ići po Hrvatskoj i pomagati poduzetnicima da posluju uspješnije, kroz ciljane edukacije i umrežavanje. Osobito su mi bile važne manje sredine, u kojima sam vidio puno potencijala, a koji nerijetko nije bio realiziran. Ove sam godine sa skupinom suradnika koji dijele isti cilj napokon ostvario tu želju. Zato vas pozivam: dođite na Dobitnu formulu, poduzetničku konferenciju u Svetoj Nedelji, u srijedu, 5. lipnja i pridružite nam se!

Srijeda, 29.5.

PROIZVODNJA I IZVOZ PADAJU, BDP RASTE

Hrvatski BDP je, prema prvoj procjeni, u prvom kvartalu 2024. rastao po najvišoj stopi od svih zemalja EU. Čak 3,9 % rasta u odnosu na isti kvartal lani uvelike nadilazi prosjek čitave EU, koji iznosi mršavih 0,4 %. No, kako navodi DZS, “u ožujku 2024. u usporedbi s ožujkom 2023., kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Republici Hrvatskoj pala je za 5,0 %”. Ne čudi ni da je doprinos neto izvoza rastu BDP-a bio negativan (-2,0 %), kad uzmemo u obzir da su neki od naših glavnih trgovinskih partnera, Austrija (-1,3 %) i Njemačka (-0,2 %), zabilježili pad BDP-a. Slovenija je stagnirala, dok je rast Italije bio skromnih 0,6 %.

I dok treba uzeti u obzir da će turizam zasigurno zakrpati rupe u našem trgovinskom deficitu, dugoročno će se nešto morati promijeniti ako želimo zadržati više stope ekonomskog rasta, koji je u ovom kvartalu ponajprije pogonjen rastom osobne potrošnje. Na što možemo utjecati? Možemo povećavati produktivnost i konkurentnost svojih proizvoda i usluga, kako navodi Velimir Šonje u svom najnovijem osvrtu. To je jedini održivi put, koji nas može držati na ovoj putanji čak i ako ostatak Europe ne bude “vukao” naprijed kroz povećanje izvozne potražnje.

Utorak, 28.5.

PONOVNO SUFICIT BILANCE PLAĆANJA U EUROZONI

Nakon dvije godine trgovinskog deficita, eurozona se prošle godine vratila u zeleno, podržana padom cijena energije. Koji su razlozi zbog kojih bilježi suficit bilance plaćanja i koji su sektori u tome bili posebno značajni? Kakvu ulogu u svemu tome igraju geopolitički odnosi te zašto ovaj suficit nije nužno dobar znak? Provjerite u ovoj analizi koju sam pripremio.

Ponedjeljak, 27.5.

KAKO PRODAVATI PAMETNIJE

Većina poduzetnika koje poznajem iznimno dobro poznaje svoju branšu i znaju kako doći do zaključenja prodaje. No, možda nije očito da se i u prodaji mogu dogoditi financijske pogreške! I to ne samo nakon prodaje, kad sjedne novac, već i puno prije dogovora ili ugovora. Prodaja ne znači da je novac došao, već može značiti da je novac otišao iz poduzeća (za plaće, zalihe…), a računi nikako da budu podmireni! Kako to?

Riječima Predraga Novačića, direktora na Bon.hr portalu: “Obično priča ide ovako: postojeći kupac na vrijeme plaća sve ispostavljene račune dok se jednom ne dogodi ozbiljno kašnjenje, uglavnom s računom koji odskače po iznosu u odnosu na prethodne.” Zato je jako važno provjeravati potencijalne kupce prije nego što uđete u posao: jesu li urednog poslovanja, ulaze li u blokade ili imaju porezni dug te jesu li vlasnici zaista oni koji se tako predstavljaju. Slično možete primijeniti i za dobavljače, a tu je korisno provjeriti i odgovara li broj bankovnog računa onome koji je poslan za uplatu. Već i brzom provjerom možete izbjeći značajne poteškoće ili barem biti svjesni rizika i osigurati se koliko je moguće (primjerice, traženjem odgovarajućeg avansa ili osiguranjem potraživanja).

Kako prodavati pametnije? Do 10. lipnja traje akcija kojom možete zatražiti besplatno probno razdoblje na Bon.hr portalu i na njemu pronaći ove ključne podatke. Što se prije prijavite, dulje ćete ga moći koristiti. Vrijedi isprobati!

***

Ne propustite sljedeću čitanku! Prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

Ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: