Tjedna čitanka #122

Tjedna čitanka 122 - Cijena svinjskog mesa

Nakon drastičnog rasta prinosa na američke desetogodišnje obveznice, ovog smo tjedna vidjeli drastičan pad. Znači li to bolje dane za financiranje ili je riječ o nečem drugom na obvezničkom tržištu? Prijevoznički div Maersk otpustio je 10.000 ljudi: zašto se odlučio na tako drastičan potez i tko bi mogao zadovoljno trljati ruke? U ovoj čitanci pronađite i najavu webinara sljedeći tjedan, pod nazivom “Koliko vrijedi moja firma” te koja metoda procjene vrijednosti je korisna za mala i srednja poduzeća koja ne kotiraju na burzi. Posljednja tema je cijena svinjskog mesa, koja pada na globalnoj razini, što bi moglo djelovati nepovoljno na ionako ugroženo domaće svinjogojstvo.

Petak, 10.11.

EVO ŠTO ZNAČI PAD PRINOSA NA DESETOGODIŠNJU OBVEZNICU

Nakon što je neko vrijeme prinos na američku desetogodišnju državnu obveznicu bio oko 5 posto, posljednjih je dana naglo pao na 4,6 posto. Ovakvi pomaci u posljednjih nekoliko mjeseci veoma su neobični. Ovotjedna aukcija 30-godišnje obveznice nije dobro prošla jer je prodana mala količina. To je utjecalo na rast prinosa: mala potražnja, povećanje cijene (prinosa). Zašto je onda došlo do pada s 5 na ovotjednih 4,5 posto?

Podaci s tržišta rada za listopad pokazuju određeno hlađenje najveće svjetske ekonomije. To utječe na korekciju prinosa, jer tržište pretpostavlja buduće smanjenje ključne referentne kamatne stope od strane FED-a. No, pad je krenuo i prije, pa otkud to? Određeni sudionici smatraju kako FED ne želi da prinos ode preko 5 posto, ali ni da padne ispod 4,5 posto. Naime, viši prinosi pomažu zatezanju financijskih uvjeta na tržištu. Ali, FED ne bi htio propustiti eventualno meko slijetanje, jer podaci o BDP-u su i dalje jako dobri. Prinosi su rasli zbog rastućeg deficita koje tržište nije voljno financirati kao ranije. Zadnjih nekoliko aukcija prošlo je bolje. Zato je tržište korigiralo prinose: loša aukcija, rast prinosa.

Očito će pitanje deficita i velikog američkog javnog duga biti sve važnije u budućnosti, pogotovo u, za njih, izbornoj 2024. Možda je čudno to reći, no globalne ekonomske događaje manje će odrediti ratovi, a više odluka u kojem smjeru će SAD: više duga ili konsolidaciju pozicije?

Četvrtak, 9.11.

NAJAVA WEBINARA “KOLIKO VRIJEDI MOJA FIRMA”

U srijedu, 15.11. sudjelovat ću na webinaru “Koliko vrijedi moja firma”, ekskluzivno za članice Žene i novac VIP kluba. Govorit ću o ovoj temi uz Predraga Novačića s Bon.hr portala. Webinar je namijenjen svim poduzetnicama koje žele saznati koliko zaista vrijedi njihov poslovni udio ili čitavo poduzeće.

Neka od pitanja na koja ćemo pokušati odgovoriti su:

  • Koji faktori utječu na procjenu vrijednosti poduzeća?
  • Koje je pravo vrijeme za zatražiti procjenu vrijednosti?
  • Kako se može povećati, a kako smanjiti vrijednost poduzeća?

Više detalja o događaju te Žene i novac VIP klubu pronađite ovdje.

Srijeda, 8.11.

KAMO IDE CIJENA SVINJSKOG MESA?

FAO indeks cijena hrane za listopad pao je na 120,6 bodova, odnosno 0,7 bodova manje u odnosu na rujan. To znači da je ovaj indeks na najnižoj razini još od ožujka 2021., dakle u dvije i pol godine. Većina komponenti indeksa (meso, žitarice, biljna ulja i šećer) u blagom su padu, dok je rasla jedino cijena mliječnih proizvoda. Kad pogledamo kako se kreću pojedine komponente indeksa na globalnoj razini u posljednjih godinu dana, zamijetit ćemo da su biljna ulja pala sa 151,3 na 120 bodova, a žitarice sa 152,3 na 125 bodova. I razina indeksa za mliječne proizvode je pala sa 139,3 na 111,3 bodova. Istovremeno, cijene šećera su i dalje drastično povišene. Za razliku od listopada prošle godine, kad je indeks bio na 108,6 bodova, sad je narastao na čak 159,2 boda. Naše zatvorene šećerane u Virovitici i Osijeku bi možda i dalje poslovale da je šećer bio na ovoj razini prije tri godine.

Važna tema ovih dana u nas su svinje i svinjetina. Cijena svinjskog mesa je u blagom padu prošlog mjeseca. Kako javlja FAO, “prvenstveno je to bilo potaknuto uporno slabom uvoznom potražnjom, posebno iz nekih istočnoazijskih zemalja, s daljnjim pritiskom na smanjenje cijena koji proizlazi iz velike izvozne raspoloživosti kod nekih vodećih dobavljača”. No, bilo koji proizvođač, osobito iz područja pogođenih afričkom svinjskom kugom, koji razmišlja o nastavku proizvodnje svinjskog mesa trebao bi uzeti u obzir dugoročne trendove te cijene prerađevina, osobito onih po kojima smo poznati te kod kojih možemo dodati najviše vrijednosti.

Utorak, 7.11.

KAKO PROCIJENITI VRIJEDNOST ZA D.O.O.

Većina poduzetnika se prije ili kasnije susrela s pojmom tržišne kapitalizacije (eng. market cap, umnožak burzovne cijene i broja izdanih dionica). Koncept vrijednosti poduzeća, odnosno poslovnog subjekta ili poduzetnika u najširem mogućem smislu, proširenje je koncepta tržišne kapitalizacije. Iznimno je važan kod utvrđivanja stvarne (unutarnje, intrinzične) ili ekonomske vrijednosti poduzeća. A ako prodajete ili kupujete poduzeće, onda morate znati kako procijeniti vrijednost i za d.o.o. Evo kako to možete učiniti!

Ponedjeljak, 6.11.

MAERSK MASOVNO OTPUŠTA: ZA KOGA JE TO SJAJNA VIJEST?

Danski prijevoznički div Maersk smanjit će broj zaposlenih za 10 tisuća. Broj je zaposlenih naglo rastao u 2021. i 2022. godini. Prije koronakrize, u 2018. i 2019. se kretao između 83 i 84 tisuće. Zašto se Maersk odlučio na ovaj drastičan potez i kakve bi mogle biti vozarine u idućoj godini? I što bi to moglo značiti za prijevoznike i logističke kompanije? Saznajte u ovoj analizi.

***

Ako ne želite propustiti sljedeću čitanku, prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

A ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: