Tjedna čitanka #127

Spuštanje kamatnih stopa

Pred vama je pretposljednja tjedna čitanka ove godine. U njoj gledamo prema 2024. Provjerite koliko je popuštanje monetarne politike najavio FED, kao i hoće li se ECB odlučiti za spuštanje kamatnih stopa. Analiziram i hoće li se stabilizirati cijene u poljoprivredi te u kakvom je stanju svjetska i domaća drvna industrija. Na koncu, pogledajte i zašto sam oprezan kod korištenja izraza “pasivni prihod” te na što morate pripaziti kad razmišljate o takvoj vrsti posla.

Petak, 15.12.

KAKO STOJI DRVNA INDUSTRIJA?

Drvna industrija je važna za Hrvatsku, posebno u kontekstu razvoja lokalnih sredina, poput Gorskog kotara ili istoka Slavonije. Zato se pitamo: zašto u posljednje vrijeme padaju cijene drvne građe, a drvna industrija pribjegava otpuštanjima radnika? Koji su razlozi povećanog pritiska na cijene na globalnoj i europskoj razini? Što nam o domaćim poduzećima iz ove branše govore financijski podaci, poput dobiti, blokada, duga i vrijednosti kapitala? Kratku analizu pronađite ovdje.

Četvrtak, 14.12.

FED NAJAVIO POPUŠTANJE, ALI ŠTO ĆE NAPRAVITI ECB?

FED je najavio na jučerašnjoj presici: premda će ostati jednake u prosincu, temeljne kamatne stope u 2024. bit će srezane najmanje tri puta po četvrt postotnog boda. ECB je, s druge strane, izjavio da neće slijediti FED u smanjenju kamatnih stopa, unatoč padu inflacije. Što nas, dakle, očekuje u svijetu financija dogodine i što mogu očekivati hrvatski poduzetnici? Hoće li Lagarde nastaviti držati gard ili će i oni pribjeći popuštanju? Provjerite u ovom osvrtu.

Srijeda, 13.12.

ŠTO JE, STVARNO, PASIVNI PRIHOD

Da mi je euro za svaki put kad je netko pogrešno upotrijebio izraz “pasivni prihod”, imao bih, u najmanju ruku, dovoljno za izvrstan ručak u otmjenu restoranu. Vjerojatno ćete čuti da netko koristi ovaj izraz kako bi opisao neku poslovnu priliku, ali tu zazivam oprez! Kad god se čini da novac stiže bez puno truda, lako je moguće da se radi o prijevari (poput Ponzi sheme) ili najobičnijoj laži. Zato pogledajmo na što trebamo obratiti pozornost kad se spominje pasivni prihod.

Utorak, 12.12.

KLJUČNA TEMA: SPUŠTANJE KAMATNIH STOPA

Početkom tjedna objavljeni podaci o američkoj inflaciji i dalje su na tragu ljetošnje prognoze: neće padati ispod 3 %. Buduću da je bazni indeks prošle jeseni snažno rastao, nije bilo teško “pogoditi” da inflacija nikako neće padati ispod 3 %. Za studeni je iznosila 3,1 %. Troškovi energije pali su za 5,4 % (u usporedbi s 4,5 % pada u listopadu). Tržište je, u međuvremenu, bilo gotovo jednoglasno da se kamatnjak neće promijeniti tijekom prosinca. Već u svibnju velika većina tržišnih aktera očekivala je da će FED početi pomicati svoje referentne stope prema “nazad”, što znači da bi FED mogao krenuti prema tzv. umjerenoj monetarnoj politici (u kojoj je realna kamatna stopa oko nule), iz trenutne restriktivne.

U Kini je pak deflacija. Proizvođačka deflacija od listopada 2022., a potrošačka se prvi put javila ljetos u srpnju. Europa je pak došla do deflacije proizvođačkih cijena u svibnju ove godine. Zato još jednom moram izraziti čuđenje što prognostičari ECB-a ne razumiju kako je potrošačka inflacija došla nadomak ciljanih 2 %, a rekli su da će se to dogoditi tek 2025.? Stopa za studeni bila je 2,4 %.

ECB će se vrlo vjerojatno morati odlučiti za spuštanje kamatnih stopa, a uskoro i FED. Puno prije nego što su mislili.

Ponedjeljak, 11.12.

HOĆE LI SE STABILIZIRATI CIJENE U POLJOPRIVREDI?

Prema nedavnom izvještaju, svjetski indeks cijena hrane koji objavljuje FAO ostao je stabilan u studenom, na 120,4 boda. Podsjetimo, još sam prije pola godine ustvrdio kako je izvjesno “da ćemo još neko vrijeme gledati smanjenje brzine inflacije hrane, ali ne i pad cijena na staro”. Hoće li cijene u poljoprivredi doživjeti skoru stabilizaciju ili će se brod ljuljati još neko vrijeme? Više saznajte ovdje.

***

Ako ne želite propustiti sljedeću čitanku, prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

A ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: