Tjedna čitanka #84

Moody's Seasoned Baa Corporate Bond Yield

Zatvorili smo i prvi mjesec 2023. Polako stižu prvi statistički podaci o tome kako smo poslovali prošle godine: u ovoj čitanci pronađite pregled stanja turizma. Nastavljam prikaze iz nove kategorije, Strategija, i to PESTLE analizom, koju preporučujem svim poduzetnicima, neovisno o veličini. Niz Geoekonomija iz pera gostujućeg autora, Mihaela Stančirevića, priveden je kraju: ovaj put se bavi podacima i energetskom tranzicijom. Nadalje, pojašnjavam što je Moody’s Seasoned Baa Corporate Bond Yield i zašto ga je važno uspoređivati s prinosom na američke državne obveznice. Na koncu, provjerite i što za Hrvatsku znači trend pada industrijske proizvodnje i maloprodaje te trebaju li nas te brojke brinuti.

Petak, 3.2.

TURIZAM NAŠ  SVAGDAŠ NJI

S obzirom na slavlje sv. Blaža ili Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, ova je analiza turizma u 2022. bila prigodna. Zašto? Pa, na određen način to je i začetak turističke godine: Dubrovnik je simbol hrvatskog turizma, baš kao i naplatne na Lučkom. Godinama gledam kako sve započinje izvještajima o prvim dolascima turista u Dubrovnik (pa i slikama kruzera) te poznatom Festom. Tradicionalno se pak turistička sezona završava slikama kolona kod Lučkog. Provjerite ovdje što nam je donio turizam u 2022., koji su njegovi segmenti osobito napredovali, a gdje postoji prostor za napredak.

Četvrtak, 2.2.

STRATEGIJA: PESTLE ANALIZA

Nakon predstavljanja Ansoffove matrice, ovaj put pojašnjavam drugi poznati strateški okvir i nastavljam niz članaka u novoj kategoriji, Strategija. Taj je okvir PESTLE analiza, poznata i kao PESTEL, a ponekad i PEST. Uskoro ću predstaviti još dva okvira koja mogu pomoći menadžmentu u donošenju odluka.

PESTLE analiza dolazi od prvih engleskih slova riječi Political, Economic, Social, Technological, Legal i Environmental. Kako je i naglašeno kod Ansoffove matrice, rezultate ovog okvira ne koriste samo uprave kompanija ili manjih poduzeća, nego i financijski analitičari i konzultanti. Zato i najmanjim poduzetnicima, pa sve do onih najvećih, savjetujem da se dobro upoznaju s PESTLE analizom i iskoriste je za bolje razumijevanje svog okruženja.

Srijeda, 1.2.

GEOEKONOMIJA: CYBER I ENERGETSKA TRANZICIJA

Monografija Joachima Klementa izdana je 2021. pod naslovom Geoekonomija — međuigra geopolitike, ekonomije i investicija, a posljednji nastavak prikaza napisao je gostujući autor, Mihael Stančirević. U trećem dijelu niza, na koji možete prijeći klikom na ove riječi, govorimo o tome zašto su podaci nafta 21. stoljeća. Pojasnit ćemo i zašto je energetska tranzicija prepuna izazova te koje zemlje su u njoj otišle najdalje. Na koncu, provjerite i tko će stvarno platiti najveći trošak energetske regulacije u borbi protiv klimatskih promjena. Ako niste, prvi dio ovog niza možete pročitati ovdje, a za drugi dio niza kliknite ovdje.

Utorak, 31.1.

PAD INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE

Njemački optimizam, kao i ekonomski modeli koje koristi HNB, potkraj su prošle godine dale “vjetar u leđa” guverneru Vujčiću da izjavi kako su šanse za hrvatsku recesiju također male. Konkretno, izjavio je da bi recesija mogla biti “plitka i kratka”. Sličnu najavu prošli je tjedan na Hrvatskom radiju dao i kolega Andrej Grubišić. Š to se, dakle, može očekivati u Hrvatskoj?

Već treći mjesec zaredom imamo pad industrijske proizvodnje, nakon što smo od prosinca 2020. bilježili neprekidan rast. Maloprodaja je pala za 0,8 % na godišnjoj razini (gledajući lanjski prosinac). Nadalje, i ESI (europski indeks sentimenta) u eurozoni raste, dok u Hrvatskoj pada. Znači li to da nam se ne piše dobro? O tome detaljno ovdje.

Ponedjeljak, 30.1.

MOODY’S SEASONED BAA CORPORATE BOND YIELD I RIZICI

Ako se razlika između Moody’s Seasoned Baa Corporate Bond Yield i prinosa na američke obveznice povećava, to može ukazivati na povećanje rizika na tržištu obveznica. Odnosno, pokazuje da rizik ulaganja u srednje rizične kompanije raste, a onda čitavog globalnog korporativnog miljea. Ako se ova razlika smanjuje, to znači smanjenje rizika. Ako želite znati što je Moody’s Seasoned Baa Corporate Bond Yield, kako se kreće prinos na američke obveznice i što nam sve to govori o stanju na tržištu, pogledajte ovaj pregled.

***

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: