Najčitaniji članci na blogu u 2022. godini

Najčitaniji članci u 2022.

Ovu godinu bismo mogli nazvati i godinom inflacije. Još sam u siječnju objavio kako će upravo inflacija biti najvažnija tema u 2022. (za to kliknite na ove podcrtane riječi), i to se obistinilo. Očekuje nas i ono što možda nismo tako skoro očekivali: uvođenje eura. Dogodilo se to uz rekordan rok za prilagodbu: je li bio dovoljan, pokazat će već naredni mjeseci. Uza sve prilike, ali i nedaće, ovu godinu završavam kratkim pregledom i zahvalom svim čitateljima na praćenju. Pogledajte koji su bili najčitaniji članci u 2022. na ovom blogu!

KAKO UGOVORITI FINANCIJSKI LEASING VOZILA

Hrvati i automobili, iako ovdje pripadaju i kamioni i traktori, nerazdvojni su prijatelji. Pokazuje to i interes za ovim pregledom u kojem sam naznačio osam pitanja koja morate postaviti prije nego ugovorite financijski leasing vozila. U retrospektivi, danas bih ovom nizu pitanja dodao i da provjerite proceduru kod prijave štete na vozilu. Nerijetko nije loše platiti nešto skuplje kasko ili obvezno osiguranje, ako se radi o pouzdanom osiguravatelju koji ima učinkovite procedure obrade i isplate šteta te široku mrežu preporučenih servisa.

STIŽE NAM POREZ NA EKSTRAPROFIT

Na svjetskoj razini, već se neko vrijeme raspravljalo o uvođenju globalnog poreza na dobit. Europska unija potaknula je članice da uvedu porez na tzv. prekomjernu dobit energetskih kompanija, kako bi se financirala pomoć onima koji su pogođeni rastom cijena energenata. No, kako mi uvijek moramo biti pravedniji, odlučili smo oporezivati dobit svih poduzeća iznad prihodovnog praga od 300 milijuna kuna, neovisno o industriji. O tome zašto mi je ta ideja bila loša u početku, čitajte ovdje.

IZBJEGNITE OGROMNU POGREŠKU U PROCJENI PROJEKATA

Kod izrade poslovnih planova i modeliranja putem novčanih tokova (DCF), jedna od dvije kritične varijable koja utječe na konačnu vrijednost je diskontna stopa. Brojni poduzetnici, ali i dio analitičara, rade čestu grešku kad primjenjuju prenisku diskontnu stopu. U pravilu, što je projekt dulji, diskontna stopa biti viša. Zašto? Pa, ta stopa treba odražavati ukupnost svih mogućih rizika. Na praktičnoj razini, projekti se diskontiraju po stopi po kojoj se dobiva kredit za financiranje ovakve investicije – a to je ogromna pogreška. Evo kako je možete izbjeći!

KOJE SU ZEMLJE NAJVEĆI ULAGAČI U HRVATSKU?

Trenutno geopolitičko preslagivanje svijeta moglo bi zato donijeti koristi Hrvatskoj, a ključne riječi su nearshoring te deglobalizacija. Zato bi brojne zemlje na europskom tlu mogle biti sklonije povećanju ulaganja u Hrvatsku, posebice s obzirom na to da smo eliminirali valutni rizik. Klikom na ove riječi provjerite koje su zemlje, prema podacima HNB-a, najviše ulagale u Hrvatsku od osamostaljenja. Jedna će vas zemlja na tom popisu zasigurno iznenaditi!

NOVA HRVATSKA BANKA I RUKAVCI INVAZIJE

Dvije su stvari bile znakovite uoči invazije na Ukrajinu. Prva je da ruski političar Žirinovski praktično najavio točan datum invazije dva mjeseca prije, rekavši da će to biti 22.2. Drugo je da je rusko državno vodstvo bilo u posjetu Pekingu prilikom otvaranja ZOI. Naime, ZOI su završile nekoliko dana prije invazije. Lako je moguće da je Peking bio informiran o namjerama službene Moskve. Provjerite kako su se svi ovi događaji prelili na domaće bankarstvo i formiranje Nove hrvatske banke te kako bi na našu ekonomsku stvarnost mogli utjecati u budućnosti!

***

Najčitaniji članci u 2022. donose samo dio priče. Ako želite biti u toku s najnovijim vijestima i kretanjima iz svijeta financija i bankarstva, prelistajte ili proskrolajte brojeve moje Tjedne čitanke ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: