Tjedna čitanka #138

Poslovne informacije

Ovaj smo tjedan ponajprije bili okupirani temom izbora, no o njihovim rezultatima, nadajmo se, neće ovisiti kruh na našim stolovima. Od ekonomije hoće. Provjerite zašto FED na idućem sastanku 20. ožujka gotovo sigurno neće mijenjati kamatne stope te kako će to utjecati na vaše financije. Dan kasnije, 21.3., u Sinju se odvija poduzetnička konferencija Dobitna formula, na kojoj ću izlagati. Izvrsna je to prilika da se upoznamo ili sastanemo! Ove srijede gostovao sam na Otvorenom u vezi subvencija i HEP-a, niže možete pronaći što sam izjavio te video cijele emisije. Saznajte i koje važne stvari možete naučiti iz svojih najnovijih financijskih izvještaja za proteklu godinu te zašto se slažem s kolegom Predragom Novačićem kad kaže da bi “poslovne informacije trebale ući u obveznu lektiru svakog poduzetnika”.

Petak, 15.3.

POSLOVNE INFORMACIJE TREBAJU BITI DIO OBVEZNE LEKTIRE PODUZETNIKA

Kao što to kaže kolega Predrag Novačić s Bon.hr portala, “poslovne informacije trebale bi ući u obveznu lektiru svakog poduzetnika”. Naime, ako se ne znate služiti poslovnim informacijama, onda nije pitanje hoćete li, već kad zapasti u veće poteškoće. S druge strane, ako ih redovito koristite, onda ćete bolje razumjeti svoje poslovno okruženje: konkurente, kupce i dobavljače. A i pravovremeno reagirati kad se jave teškoće.

Rekao bih da je razumijevanje i čitanje poslovnih informacija dio financijske pismenosti poduzetnika. Primjerice, ako znate koristiti poslovne informacije, znat ćete razliku između dobrog i lošeg kupca te kako je mjeriti. A to je vrlo važna vještina! Predrag je ovaj intervju dao povodom konferencije Dobitna formula, koja se održava 21. ožujka u Sinju, a na kojoj ćemo obojica izlagati.

Ako ste poduzetnik iz Splitsko-dalmatinske županije i željeli biste se upoznati 20. ili 21. ožujka te vidjeti što možemo učiniti za financije vašeg poduzeća, javite mi se ovdje i dogovorit ćemo sastanak.

Četvrtak, 14.3.

ŠTO MOŽETE NAUČITI IZ NAJNOVIJIH FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA?

Svake godine plaćate izradu financijskih izvještaja o vašem poduzeću: to može zvučati kao skupa i dosadna obveza, zar ne? No, računovodstvo nije samo zadovoljavanje zakonske forme, već rudnik podataka i znanja kojeg treba iskoristiti za bolje donošenje odluka. Vaši financijski izvještaji zapravo sadrže barem 5 vrijednih stvari koje možete naučiti o svom poduzeću. Provjerite što vam mogu ponuditi u ovom članku i iskoristite ih na najbolji način!

Srijeda, 13.3.

ZAŠTO SU SUBVENCIJE LOŠE? GOSTOVANJE U OTVORENOM

Iako se u teoriji poticaji i subvencije mogu koristiti za rješavanje problema, u praksi stvaraju nered. Zašto? Ponajviše zbog toga što nitko, a ponajmanje političari, ne računa na dugi rok i troškove subvencija. Hoćete li bolje primjere od “ostani doma, nemoj raditi” ili “jeftina struja”? Prvo je stvorilo dugo neviđenu inflaciju, koja prijeti da se ugnijezdi i postane strukturna. Drugo je donijelo ogromne gubitke HEP-u, a najavljena i zasad neprovedena dokapitalizacija zbog lako predvidljivog gubitka dovela je o do smanjenog investicijskog potencijala HEP-a.

To je istaknuto i u revizorskom mišljenju za revidirane izvještaje HEP Grupe za 2022. Tamo, između ostalog, stoji: “Sukladno čl. 12. iste Uredbe, Vlada Republike Hrvatske obvezala se poduzeti potrebne mjere u svrhu osiguranja održivosti poslovanja i investicijskog potencijala Grupe. Do datuma ovog Izvješća s Vladom Republike Hrvatske nisu usuglašene mjere, a time nije poznat ni njihov utjecaj na poslovanje Grupe za 2022. godinu i buduća razdoblja. Obzirom na negativne efekte primjene prethodne Uredbe na financijske rezultate i poslovanje Grupe u 2022. godini, kako je navedeno u bilješci 4.1., skrećemo pozornost na neizvjesnost učinka nove Uredbe na poslovanje i rezultate Grupe u 2023. godini.”

Nije to nikakva tajna: subvencije se redovito plaćaju – našim novcem. Cijelu emisiju pogledajte ispod, a tekstualni sažetak ovdje.

Utorak, 12.3.

FED ZADRŽAVA ISTE KAMATNE STOPE: EVO ŠTO TO ZNAČI

Gotovo je sigurno da će FED zadržati kamatne stope na istim razinama i nakon sljedećeg sastanka, 20. ožujka. Razlog? Američka inflacija. Naime, iako su cijene energije padale, taj je pad bio manji od očekivanog, a cijene prijevoza su nastavile snažno rasti. Cijene smještaja i benzina su, kako javlja njihov statistički ured, pridonijele s više od 60 % povećanja.

Mjesečna stopa inflacije iznosila je 0,4 posto, a temeljna inflacija (tzv. core CPI) smanjila se s 3,9 na 3,8 posto na godišnjoj razini. FED-ov sljedbenik ECB će vjerojatno gledati u susjedov papir, pa će i oni pričekati. Tržište percipira da će pad uslijediti tek u lipnju, prema podacima CME grupe. Znači, vrlo je vjerojatno da iduća tri mjeseca ništa od spuštanja kamatnih stopa središnjih banaka.

S druge strane, teza o deflaciji, koju sam nedavno iznio, nalazi se na jakom testu. Ako se ispostavi da se inflacija ukorijenila, posebno u sektoru usluga, moći ćemo govoriti o strukturnoj inflaciji. Malim poduzetnicima, koji uglavnom preuzimaju cijene, a ne diktiraju ih, ovo daje jasan signal da moraju voditi računa o ulaznim cijenama (od dobavljača), a još više o izlaznim (prema kupcima).

Ponedjeljak, 11.3.

DOBITNA FORMULA: ZAŠTO SMO POKRENULI OVU KONFERENCIJU?

Već se nekoliko godina kuhala ideja o tome da se povežemo s malim i srednjim poduzetnicima izvan najvećih hrvatskih gradova. Željeli smo ponuditi platformu za razmjenu znanja i iskustava, posebno o onome što najviše utječe na rezultat. I sami ste svjesni koliko je u poduzetništvu važno imati kvalitetne kontakte za određene poslove. Osobito za one najosjetljivije, o kojima svakodnevno ovisimo: financije, računovodstvo, marketing, ljudske resurse ili pravo. Tako je došlo do Dobitne formule: jer želimo pružiti formulu uz koju će poduzetnici lakše doći do (održive) dobiti.

Ovdje provjerite što vas očekuje 21. ožujka od 9 sati u Sinju! Ulaz je slobodan.

***

Ne propustite sljedeću čitanku! Prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

Ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: